Een gebeeldhouwde inktpot uit de Middeleeuwen

Bijzondere aanwinst Rijksmuseum Amsterdam

Het Rijksmuseum heeft een zeldzame gebeeldhouwde inktpot uit de Middeleeuwen verworven. Volgens het museum zijn er geen andere gebeeldhouwde inktpotten uit de Middeleeuwen bekend. Het aangekochte voorwerp is gemaakt van buxushout en afkomstig uit de Zuidelijke Nederlanden of Parijs, ca. 1380-1400.

De inktpot met de monnik in de preekstoel (Rijksmuseum)
De inktpot met de monnik in de preekstoel (Rijksmuseum)
De kleine gedetailleerde inktpot is gesneden door een vooraanstaande beeldhouwer uit de onmiddellijke omgeving van kunstenaars als Claes Sluter en André Beauneveu, respectievelijk hofbeeldhouwers van de hertog van Bourgondië en de koning van Frankrijk. Het Rijksmuseum:

“Het is een luxe gebruiksvoorwerp, vervaardigd met veel gevoel voor humor en oog voor detail. De inktpot stelt een preekstoel voor waarin een monnik zit die ogenschijnlijk machteloos zijn armen omhoog steekt: een klein betekenisvol tafereeltje dat lijkt te verwijzen naar de verspreiding van het woord Gods, niet vanaf de kansel maar via het schrift. Dit bijzondere snijwerk biedt een zeldzame blik op de meer speelse, humoristische kant van de middeleeuwse wereld en roept tegelijkertijd de wereld op van de scriptoria in kloosters nabij de hoven in Parijs of Dijon.”

Hier werden de luxe handschriften en gebedenboeken geschreven die onder andere door de gebroeders Van Limburg en hun tijdgenoten werden verlucht.

Het Rijksmuseum kon de inktpot aankopen dankzij een schenking van een particulier. Hoeveel er precies voor is betaald is niet bekendgemaakt. De inktpot is de komende tijd te zien in de tentoonstelling over Johan Maelwael, Nederlands eerste schilder.

- advertentie -

Ook interessant: De tien inktvlekken van Hermann Rorschach

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: