Dark
Light

Willem Diepraam schenkt oeuvre aan Rijksmuseum

Auteur:
1 minuut leestijd

Noord-Holland – W. Diepraam, 1976 (Rijksmuseum)
De Nederlandse fotograaf Willem Diepraam schenkt het Rijksmuseum ruim achthonderd van zijn eigen foto’s. Het Rijksmuseum heeft dat donderdag bekendgemaakt.

Het gaat om foto’s die Diepraam tussen 1960 en 2010 maakte en die zowel een beeld geven van Nederland in die periode als van Zuid-Europa, Suriname, de Antillen en Afrika. De foto’s gaan onderdeel uitmaken van de fotocollectie van het Rijksmuseum en zullen na de heropening in 2013 in een overzicht worden tentoongesteld.Het Rijksmuseum beschouwt de foto’s van Willem Diepraam (1944) als een belangrijke aanwinst. Vooral de verwerving van het werk dat hij maakte in de jaren zeventig, tachtig en negentig vindt het museum belangrijk.

Diepraam reisde voor weekblad Vrij Nederland onder meer naar Griekenland en Portugal om daar de afloop van dictatoriale regimes vast te leggen. Halverwege de jaren zeventig was hij in Suriname en in de Antillen werkzaam. Vanaf de jaren tachtig trok hij door de Sahellanden, onder andere Mali, Senegal en Oeganda. In Zuid-Amerika werkte hij in Nicaragua, Lima en Peru aan reportages. Mattie Boom, conservator fotografie van het Rijksmuseum, over het werk van Diepraam:

Zijn stijl van fotograferen is bijzonder consistent vanaf zijn vroegste werk in de jaren zestig tot nu toe. Ook toen al kwam bij hem alles in één foto perfect samen: het grote verhaal teruggebracht tot de kern, open, maar met subtiel commentaar en in wonderschone afdrukken die getuigen van superieur vakmanschap.

Paramaribo – Willem Diepraam, 1973 (Rijksmuseum)

De fotograaf zelf is blij dat zijn oeuvre nu is ondergebracht bij het Rijksmuseum:

Ik had geen betere plek kunnen bedenken. Het museum van Nederland is solide, het loopt niet achter de waan van de dag aan. Ik kan niet in de toekomst kijken, maar ik voel me daar het veiligst.

Naar aanleiding van de schenking is op de website van het Rijksmuseum een kleine presentatie van de schenking van Willem Diepraam te vinden.

×