Week van de koloniale geschiedenis

‘Geen Duitse uniformen bij herdenking Market Garden’

Duits uniform uit de Tweede Wereldoorlog - cc
Duits uniform uit de Tweede Wereldoorlog – cc
De Brabantse politie wil niet dat er Duitse uniformen worden gedragen tijdens de grootschalige herdenking van Market Garden in september. De politie vreest namelijk dat er rechtsextremisten op de herdenking af zullen komen.


De Brabantse politie zal burgemeesters negatief adviseren als deelnemers van plan zijn om Duitse legerkleding te dragen, meldt het ANP. In Nederland zijn er verschillende groepen die geschiedenis nabootsen en daarbij ook zoveel mogelijk de kleding van toen gebruiken.

De Bond van Antifascisten wil ook niet dat er bij de herdenking mensen in Duitse uniformen worden toelaten. De bond dreigt met ‘zeer ernstige gevolgen’ als gemeenten ‘namaaknazi’s’ toelaten. Er wordt onder meer gedreigd met juridische stappen, petities en demonstraties.

Grote herdenking

Operatie Market Garden wordt ieder jaar herdacht maar het is twintig jaar geleden dat de operatie echt groot is herdacht. De herdenking start 14 september 2014. Vanuit België vertrekt dan een grote colonne historische militaire voertuigen naar Veghel.

- advertentie -

In de dagen hierna kunnen bezoekers in Veghel onder meer een basiskamp bezoeken waarin veel legertenten en ander materieel uit de Tweede Wereldoorlog staat opgesteld. Ook is er een dropping van parachutisten en de Waaloversteek bij Nijmegen wordt nagespeeld met amfibievoertuigen. Bij Son wordt een zogenaamde Baileybrug gebouwd.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over:

9 Comments Join the Conversation →