Geheime ruimte vol nazi-spullen ontdekt in Argentinië

In een verborgen ruimte in een woning heeft de Argentijnse politie een groot aantal nazi-objecten gevonden. De voorwerpen zijn vermoedelijk door nazi’s meegenomen toen ze tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog vanuit Europa naar Zuid-Amerika vluchtten.

Still YouTube
Still YouTube
De ontdekking werd gedaan tijdens een huiszoeking in Béccar, een buitenwijk van de hoofdstad Buenos Aires. In totaal zijn er 75 objecten gevonden, waaronder een buste van Adolf Hitler, swastika’s, een medisch instrument om schedels te meten (zo kom men bepalen wie ariër was) en vergrootglazen. Ook zijn in de ruimte een aantal zwart-witfoto’s gevonden. Op enkele van die foto’s is Hitler te zien.

Interpol

De verborgen ruimte bevond zich achter een boekenkast. De Argentijnse politie ging op onderzoek uit na een tip van de internationale politiedienst Interpol. Van wie de verzameling is, is nog niet bekend. Ook onduidelijk is hoe de spullen precies in Argentinië zijn beland. De objecten worden in het Holocaust Museum van Buenos Aires tentoongesteld zodra het politieonderzoek is afgerond.

Aan het eind van de oorlog vluchtten veel nazi’s naar Zuid-Amerika. Ook prominente nazi’s zoals Adolf Eichmann en Josef Mengele deden dat. Vermoedelijk zo’n 5.000 van hen vonden een nieuw onderkomen in het Argentinië van Juan Perón.

- advertentie -

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: