KlussenKlussen

Geld voor Nederlandse overlevende bombardement Nagasaki

Nederlander Dick Büchel van Steenbergen was in augustus 1945 als krijgsgevangene aanwezig in de Japanse stad Nagasaki toen daar een atoombom tot ontploffing werd gebracht. Japan betaalt hem nu 8800 euro, ter compensatie van geleden lichamelijke en geestelijke schade. Dat meldt de NOS.

- ad -

Twee jaar geleden werd Büchel officieel erkend als slachtoffer van het bombardement. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Nederlander op Java door de Japanners gevangengenomen. Vervolgens werd hij naar een kamp in Nagasaki gebracht. Hij verbleef daar ook op 9 augustus 1945, de dag waarop de Amerikanen een atoombom boven de stad afwierpen. Toen hij het Amerikaanse vliegtuig zag aankomen zocht hij beschutting in een fabriek, op minder dan twee kilometer afstand van de plek waar de atoombom ontplofte.

Twee jaar geleden kreeg Büchel het zogenaamde hibakusha-certificaat. Hibakusha betekent in het Japans ‘slachtoffers van de explosie’. Het certificaat geeft recht op gratis medische behandelingen en uitkeringen. Het was bijzonder dat Büchel het certificaat krijgt. In totaal hebben slechts elf buitenlandse krijgsgevangenen de erkenning gekregen. Büchel had het certificaat zelf aangevraagd via de Japanse ambassade in Den Haag.

Lees ook: De wereld maakt kennis met de atoombom
Boek: De man die Nagasaki overleefde

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereOnze jongens in Indië
- Jacob ZwaanBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las