EreadersEreaders

Georgië plaatst standbeeld Jozef Stalin terug

Een groot standbeeld van Jozef Stalin dat drie jaar geleden door Georgische autoriteiten werd weggehaald, wordt eind dit jaar teruggeplaatst op een plein in de stad Gori.

- ad -

Jozef Stalin
Het zes meter hoge bronzen beeld werd in de jaren vijftig op het plein geplaatst en werd in 2010 verwijderd. Op het centrale plein van Gori waar het beeld de afgelopen decennia stond, zou een nieuw monument voor de “slachtoffers van de Russische agressie” komen. Het oude beeld van Stalin, zo meldden de autoriteiten destijds, kon beter in een museum geplaatst worden.

Onder het bewind van president Saakasjvili, die geregeld overhoop lag met de Russische autoriteiten, werden veel Sovjetmonumenten uit het land verwijderd. Saakasjvili is nog altijd president maar na de verkiezingen van vorig jaar verschoof de macht in het land van de president naar de premier. De nieuwe regering is meer op Rusland georiënteerd, tot frustratie van Saakasjvili.

Geboortedag Stalin

Het is de bedoeling dat het standbeeld van Stalin op 21 december, de geboortedag van de voormalig Sovjet-leider, teruggeplaatst wordt op het plein. Jozef Stalin werd in 1878 geboren in Gori. In de stad is ook een museum te vinden dat aan de Sovjet-dictator is gewijd. In Rusland, maar ook in Georgië, zijn nog veel mensen die Stalin vereren.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

De dictator wordt echter ook verantwoordelijk gehouden voor de dood van miljoenen mensen die onder meer stierven door hongersnood naar aanleiding van Stalins collectivisatie van de landbouw in de jaren dertig. Ook zijn er talloze ‘politieke tegenstanders’ gestorven in de Goelags, Russische werkkampen tijdens de zogenaamde Grote Zuivering.

Lees ook: Jozef Stalin (1878-1953) – Communistisch dictator
Boek: Stalin – Het hof van de rode tsaar


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Byzantijnse Rijk (330-1453) – Tijdlijn & samenvatting

  Byzantijnse Rijk (330-1453) – Tijdlijn & samenvatting

  Het Byzantijnse Rijk, dat van 330 tot 1453 heeft bestaan, wordt ook wel eens Byzantium of het Oost-Romeinse Rijk genoemd. In dit artikel wordt de geschiedenis van dit bijzondere rijk samengevat, voorzien van een tijdlijn.Lees bericht »
 • De geschiedenis van LEGO (animatie)

  De geschiedenis van LEGO (animatie)

  In deze - knap gemaakte - animatie wordt de geschiedenis van LEGO uit de doeken gedaan. Die geschiedenis begint in 1916 als Ole Kirk Christiansen in het Deense stadje Billund een houtbewerkingszaakje begint.Lees bericht »
 • Grieks erotisch gedichtje

  Grieks erotisch gedichtje

  De toelichting in Aquincum was dat deze hanger ooit eigendom is geweest van een prostituee, al zou ik me ook Romeo-en-Julia-achtige situaties kunnen voorstellen waarin dit sieraad cadeau kan zijn gedaan. In elk geval: de eigenares spoort iemand aan om …Lees bericht »
 • “Geloof jij nog aan de invasie?”

  “Geloof jij nog aan de invasie?”

  Juni 1944 in Cuijk. De moeder van Hans Stegeman schrijft een brief aan haar jongere zus Mary, destijds onderwijzers in Nieuw-Amsterdam (Drenthe). In alle zinnen is de oorlog voelbaar maar zeker als zij beschrijft hoe de overbuurman wordt “opgepikt door …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las