Georgië plaatst standbeeld Jozef Stalin terug

Standbeeld van Stalin in Gori – Foto: CC
Een groot standbeeld van Jozef Stalin dat drie jaar geleden door Georgische autoriteiten werd weggehaald, wordt eind dit jaar teruggeplaatst op een plein in de stad Gori.

Het zes meter hoge bronzen beeld werd in de jaren vijftig op het plein geplaatst en werd in 2010 verwijderd.


- advertentie -
Jozef Stalin

Op het centrale plein van Gori waar het beeld de afgelopen decennia stond, zou een nieuw monument voor de “slachtoffers van de Russische agressie” komen. Het oude beeld van Stalin, zo meldden de autoriteiten destijds, kon beter in een museum geplaatst worden.

Onder het bewind van president Saakasjvili, die geregeld overhoop lag met de Russische autoriteiten, werden veel Sovjetmonumenten uit het land verwijderd. Saakasjvili is nog altijd president maar na de verkiezingen van vorig jaar verschoof de macht in het land van de president naar de premier. De nieuwe regering is meer op Rusland georiënteerd, tot frustratie van Saakasjvili.

Geboortedag Stalin

Het is de bedoeling dat het standbeeld van Stalin op 21 december, de geboortedag van de voormalig Sovjet-leider, teruggeplaatst wordt op het plein.

Jozef Stalin werd werd in 1878 geboren in Gori. In de stad is ook een museum te vinden dat aan de Sovjet-dictator is gewijd. In Rusland, maar ook in Georgië, zijn nog veel mensen die Stalin vereren.

De dictator wordt echter ook verantwoordelijk gehouden voor de dood van miljoenen mensen die onder meer stierven door hongersnood naar aanleiding van Stalins collectivisatie van de landbouw in de jaren dertig. Ook zijn er talloze ‘politieke tegenstanders’ gestorven in de Goelags, Russische werkkampen tijdens de zogenaamde Grote Zuivering.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: