Geschiedenismaand dit jaar in teken van onze relatie met de natuur

1 minuut leestijd
Campagnebeeld bij het nieuwe thema van de Maand van de Geschiedenis

De Maand van de Geschiedenis heeft in 2025 het thema ‘Natuurlijk’. Gedurende de hele geschiedenismaand oktober staat de relatie tussen mens en natuur door de eeuwen heen centraal.

De Maand van de Geschiedenis is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij historische organisaties, musea, bibliotheken en andere instellingen door heel Nederland evenementen organiseren rond een centraal thema. Dit keer staat de natuur dus centraal. De organisatie:

Zolang we ons kunnen herinneren, proberen we in onze drang tot vooruitgang en een beter bestaan de natuur te beteugelen. Maar hoe houdbaar is onze relatie met de wereld om ons heen? En kan het ook anders? In een tijd waarin de verhoudingen tussen mens en planeet op scherp staan, duiken wij de geschiedenis in. We werpen licht op de ontwikkeling van onze omgang met de natuur en ons beeld ervan door de jaren heen.

De waterzoon - Eva Vriend
 
Ter gelegenheid van de themamaand schrijft historica en auteur Eva Vriend het essay De Waterzoon. Deze publicatie zal licht werpen op de invloed van de natuur op onze geschiedenis en de voortdurende strijd tussen mens en water. Aan de hand van het verhaal van de bekende natuurbeschermer Jac. P. Thijsse en diens zoon Jo, die meewerkte aan de Deltawerken, onderzoekt Vriend de grenzen van de maakbaarheid.

Het essay biedt volgens de auteur een historisch perspectief op actuele kwesties als biodiversiteitsverlies, stikstofproblematiek en klimaatverandering. ‘De Waterzoon’ verschijnt in oktober bij uitgeverij Atlas Contact in boekvorm.

Thema’s

De afgelopen jaren stonden uiteenlopende thema’s centraal tijdens de Maand van de Geschiedenis. In 2024 was dat Echt nep, in 2023 Eureka!, in 2022 Wat een ramp!, in 2021 Aan het werk en in 2020 Oost/West. Met elk thema wil de organisatie nieuwe mogelijkheden bieden om het verleden te verbinden met actuele vraagstukken en maatschappelijke ontwikkelingen.

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 55.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×