Dark
Light

Goud- en zilverschatten van de Daciërs naar Drenthe

Auteur:
2 minuten leestijd
Bunești-Averești diadeem, 3de eeuw v.Chr.,
Bunești-Averești diadeem, 3de eeuw v.Chr., National History Museum of Romania. - Foto: Ing. Marius Amarie / Drents Museum

Meer dan vijftig goud- en zilverschatten uit het Roemenië van de twintigste eeuw voor Christus tot de derde eeuw na Christus komen voor een grote tentoonstelling naar het Drents Museum in Assen. Met de tentoonstelling wil het museum het verhaal vertellen van de Daciërs, een van de ‘vergeten volkeren’ uit de wereldgeschiedenis.

Rhyton Poroina Mare
Rhyton Poroina Mare, eind 4de eeuw v.Chr. – begin 3de eeuw v.Chr., National History Museum of Romania. Foto: Ing. Marius Amarie / Drents Museum
Het grootste gedeelte van de getoonde objecten dateert uit de periode vóór de Romeinse verovering (106 n. Chr.).

In de tweede eeuw voor Christus bewoonden de Daciërs een groot deel van het tegenwoordige Roemenië, Dacië. De unieke geografische locatie – tussen de Euraziatische steppe in het oosten, de mediterrane wereld in het zuiden en Centraal Europa in het westen – maakt het gebied een kruispunt van culturen.

Grieken, Kelten, Thraciërs, Scythen en Perzen hadden allemaal hun invloed op de Daciërs en elementen van deze verschillende culturen zijn dan ook terug te vinden in de objecten die straks in Assen te zijn zijn. Ook de Romeinen waren geïnteresseerd in Dacië. Zij wijdden er twee veldslagen aan om uiteindelijk in 106 na Christus het strijdvaardige volk te verslaan.

In de tentoonstelling, getiteld Dacia – Rijk van goud en zilver, focust het museum op de periode vóór deze verovering. Centraal staan de identiteit van de Daciërs en de goud- en zilverschatten.

Coțofenești helm
Coțofenești helm, 4de eeuw v.Chr., National History Museum of Romania. Foto: Ing. Marius Amarie / Drents Museum

Goud en zilver

Dankzij de rijkdom van natuurlijke grondstoffen had Roemenië van oudsher een belangrijke functie. Door de aanwezigheid van goudmijnen bereikten de inwoners van Dacië een hoog niveau in zowel de technische als artistieke verwerking van edelmetalen. De voorwerpen werden gebruikt tijdens religieuze rituelen of werden geofferd, zoals de massief gouden armbanden uit de Sarmizegetusa Regia, destijds de hoofdstad van het Dacische rijk. Een aantal van de goud- en zilverschatten is in de laatste jaren ontdekt en nog niet eerder in een museum vertoond.

De meer dan vijfhonderd objecten van de goud- en zilverschatten zijn afkomstig uit circa vijftien verschillende musea in heel Roemenië. Voor de tentoonstelling werkt het Drents Museum samen met het National History Museum of Romania. De directeur van dit museum is gastconservator.

De tentoonstelling Dacia – Rijk van goud en zilver loopt van 7 juli 2024 tot en met 26 januari 2025

Links: Dacische armband uit Sarmizegetusa Regia, 1ste eeuw | Rechts: Grafgift uit een prinsengraf in Peretu, eind 4de eeuw v.Chr. – begin 3de eeuw v.Chr., National History Museum of Romania. – Foto’s: Ing. Marius Amarie / Drents Museum

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×