Dark
Light

Grand Central Terminal bestaat 100 jaar

Auteur:
2 minuten leestijd

Het stationsgebouw Grand Central Terminal in New York bestaat dit weekend precies honderd jaar. Aan het monumentale stationsgebouw was tien jaar gewerkt toen het op 2 februari 1913 de deuren opende voor het publiek.

Raket i het stationsgebouw
Al voordat Grand Central Terminal werd gebouwd, was er op deze plek in New York een station. Het huidige stationsgebouw wordt zeer intensief gebruikt. Dagelijks passeren er zo’n 750.000 mensen.

In 1902 werd het besluit genomen om een nieuw station te laten bouwen. Dit na een tragisch ongeval waarbij vijftien passagiers om het leven kwamen. Een onderzoek naar dit ongeluk had aangetoond dat de machinist van de betrokken trein vrijwel niets had kunnen zien door de grote hoeveel rook die in de treintunnel onder Park Avenue hing. Politici reageerden hierop door een verbod uit te vaardigen voor stoomtreinen. Die mochten voortaan niet meer in New York rijden. En er kwam dus een nieuw station dat klaar was voor het elektrische tijdperk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog probeerde Hitler de Grand Central Terminal, schrijft History Channel. In 1942 werden er vier spionnen naar Amerika gestuurd met plannen om vier belangrijke logistieke, waaronder het beroemde stationsgebouw van New York, locaties uit te schakelen. Voordat ze kwaad konden doen werden de spionnen aangehouden.

In 1957 was er in het stationsgebouw een bijzonder object te vinden: een raket. Eerder dat jaar was de Sovjet-Unie er als eerste land in geslaagd een kunstmatige satellietk, de Spoetnik 1, de ruimte in te brengen. Veel Amerikanen vreesden toen dat de communisten een grote technologische voorsprong hadden. Om de angst voor de Sovjets terug te brengen werd besloten om een Amerikaanse raket in het stationsgebouw te plaatsen. Die raket wilden ze aantonen dat Amerika nog over een enorme militaire macht beschikte.

Bekijk hieronder een serie foto’s van de Grand Central Terminal:

.

Klik in de Grand Central Terminal – Foto: CC
Plafond van de Grand Central Terminal, ontworpen door Paul César Helleu – Foto: CC/Arnoldius
Grand Central Terminal in 1913 – Foto: Library of Congress
Grand Central Terminal op een kaart uit 1918 – Foto: CC
Exterieur van de Grand Central Terminal – Foto: CC/Fcb981
In het stationsgebouw zijn ook veel winkels, musea en restaurants te vinden
Hal van de Grand Central Terminal – Foto: CC/Pete Stewart
Grand Central Terminal met op de achtergrond Chrysler Building – Foto: CC

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×