Dark
Light

Grote expositie over vijf dagen strijd om Rotterdam in mei 1940

Auteur:
2 minuten leestijd
Expositie over vijf dagen strijd om Rotterdam in mei 1940
Expositie over vijf dagen strijd om Rotterdam in mei 1940

Museum Rotterdam komt met een grote tentoonstelling over de strijd om Rotterdam in de meidagen van 1940. De vijf dagen voor het beruchte bombardement op de Maasstad staan hierin centraal.

“Dat mariniers bij de bruggen hebben gevochten, weten veel Rotterdammers ook nog. Maar dat vijf dagen lang om Rotterdam is gestreden door Duitse en Nederlandse troepen met de Rotterdammers tussen twee vuren, is voor de meeste mensen een verrassing.”

Oude Haven en Maasbruggen in 1939 - cc
Oude Haven en Maasbruggen in 1939 – cc
In de tentoonstelling in de Onderzeebootloods bij Heijplaat wordt 75 jaar na data uitgebreid stilgestaan bij deze geschiedenis. Voor de tentoonstelling hebben verschillende Rotterdamse erfgoedinstellingen samengewerkt met Duitse legermusea.

De expositie, getiteld De Aanval – mei 1940, vijf dagen strijd om Rotterdam, wordt gedomineerd door de grote, dreigende vorm van een Heinkel, de bommenwerper die de stad verwoestte.

Verwarring, verzet & de Duitsers

Grote projecties (van 3 bij 12 meter met originele foto´s en filmbeelden), persoonlijke verhalen en originele objecten laten de strijd vanuit drie perspectieven zien: de verwarring bij de bewoners, het verzet van de Nederlandse militairen én de ervaring van de Duitse soldaten.

Museum Rotterdam:

“Rotterdam, een moderne stad met een lange geschiedenis. Rauw, no-nonsense en direct: Niet lullen, maar poetsen. Of zoals het officiële motto van de stad zegt: ´Sterker door strijd´. Maar waar heeft dit motto zijn oorsprong? De Aanval neemt de bezoeker mee terug naar de stad van vlak voor het bombardement. Naar een dagenlange strijd om Rotterdam, die altijd is overschaduwd door de verwoesting van het stadshart.”

Heinkel He 111 bommenwerper - cc
Heinkel He 111 bommenwerper – cc

De stad lag vanaf het allereerste begin van de Duitse inval op 10 mei 1940 midden in de frontlinie. Vijf dagen werd er gevochten in de straten, op de rivier en in de lucht boven de stad. Duitse en Nederlandse troepen lagen langs de Maas tegenover elkaar.

“De Rotterdammers zaten tussen twee vuren. Het strijdverloop, de verwarring en de verschrikkingen werden vanuit deze drie perspectieven verteld.”

expositie over vijf dagen strijd om Rotterdam in mei 1940
Expositie over vijf dagen strijd om Rotterdam in mei 1940 (Museum Rotterdam)

De enorme gevolgen van deze vijf dagen voor Rotterdam worden duidelijk in maquettes en beelden van de stad voor en na de oorlog.

“‘De Aanval’ is niet alleen een intense ervaring, maar een belangrijk verhaal voor wie Rotterdam beter wil begrijpen. Ook wordt duidelijk dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en gekoesterd moet worden. Achterin de loods kan een eigen krant over de meidagen gemaakt worden.”

Bezoekers kunnen verder virtueel rondlopen in het Rotterdam van deze periode. De tentoonstelling De Aanval is een samenwerking tussen Museum Rotterdam, Stadsarchief Rotterdam en het Militärhistorisches Museum Flugplatz Berlin-Gatow (MHM).

Lees ook: Aad Wagenaar over ‘Rotterdam, mei 1940′
…en: Mei 1940 – Een nabeschouwing

De tentoonstelling is te bezoeken van 30 april t/m 25 oktober 2015

Veteraan Ramakers over Maasbruggen

×