Guldenpostzegel bijna geschiedenis

Guldenpostzegels met daarop de beeltenis van koningin Beatrix
Postzegels waarop de waarde nog in guldens wordt aangegeven mogen vanaf november dit jaar door PostNL worden geweigerd.

Het bedrijf had al eerder aangegeven de guldenpostzegels vanaf dat moment te weigeren, maar een aantal postzegelhandelaren spande een zaak aan tegen dat besluit. Volgens de handelaren wordt een deel van hun zegels door de afschaffing minder waard.


De voorzieningenrechter in Den Haag stelde woensdag dat de twee partijen in dit geschil “diepgaand van mening verschillen”. Volgens de rechter moet er voor een grondig onderzoek een bodemprocedure plaatsvinden. Voor zo’n onderzoek zou in kortgeding geen plaats zijn. “Om die reden heeft de kortgedingrechter de eisen van de postzegelhandelaren op dit moment verworpen”, aldus de rechtbank.

- advertentie -

Of er een bodemprocedure komt is nog niet duidelijk. Vaak duren dit soort procedures meerdere jaren en dan zou het dus te laat zijn om de ongeldigheid van de guldenzegels per november van dit jaar nog tegen te houden.

Eerste Nederlandse postzegel

De eerste Nederlandse postzegel verscheen op 27 december 1851. Dat was een postzegel met daarop een afbeelding van koning Willem III. Deze zegel, die verscheen in de waarden 5,10 en 15 cent, werd ontworpen door kunstenaar Johann Wilhelm Kaiser. De eerste Belgische postzegels verschenen op 1 juli 1849.

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: