Guldenpostzegel bijna geschiedenis

Guldenpostzegels met daarop de beeltenis van koningin Beatrix
Postzegels waarop de waarde nog in guldens wordt aangegeven mogen vanaf november dit jaar door PostNL worden geweigerd.

Het bedrijf had al eerder aangegeven de guldenpostzegels vanaf dat moment te weigeren, maar een aantal postzegelhandelaren spande een zaak aan tegen dat besluit. Volgens de handelaren wordt een deel van hun zegels door de afschaffing minder waard.


De voorzieningenrechter in Den Haag stelde woensdag dat de twee partijen in dit geschil “diepgaand van mening verschillen”. Volgens de rechter moet er voor een grondig onderzoek een bodemprocedure plaatsvinden. Voor zo’n onderzoek zou in kortgeding geen plaats zijn. “Om die reden heeft de kortgedingrechter de eisen van de postzegelhandelaren op dit moment verworpen”, aldus de rechtbank.

- advertentie -

Of er een bodemprocedure komt is nog niet duidelijk. Vaak duren dit soort procedures meerdere jaren en dan zou het dus te laat zijn om de ongeldigheid van de guldenzegels per november van dit jaar nog tegen te houden.

Eerste Nederlandse postzegel

De eerste Nederlandse postzegel verscheen op 27 december 1851. Dat was een postzegel met daarop een afbeelding van koning Willem III. Deze zegel, die verscheen in de waarden 5,10 en 15 cent, werd ontworpen door kunstenaar Johann Wilhelm Kaiser. De eerste Belgische postzegels verschenen op 1 juli 1849.

Gerelateerde boeken:

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier