Dark
Light

Guldenpostzegel bijna geschiedenis

Auteur:
1 minuut leestijd

Guldenpostzegels met daarop de beeltenis van koningin Beatrix
Postzegels waarop de waarde nog in guldens wordt aangegeven mogen vanaf november dit jaar door PostNL worden geweigerd.

Het bedrijf had al eerder aangegeven de guldenpostzegels vanaf dat moment te weigeren, maar een aantal postzegelhandelaren spande een zaak aan tegen dat besluit. Volgens de handelaren wordt een deel van hun zegels door de afschaffing minder waard.


De voorzieningenrechter in Den Haag stelde woensdag dat de twee partijen in dit geschil “diepgaand van mening verschillen”. Volgens de rechter moet er voor een grondig onderzoek een bodemprocedure plaatsvinden. Voor zo’n onderzoek zou in kortgeding geen plaats zijn. “Om die reden heeft de kortgedingrechter de eisen van de postzegelhandelaren op dit moment verworpen”, aldus de rechtbank.

Of er een bodemprocedure komt is nog niet duidelijk. Vaak duren dit soort procedures meerdere jaren en dan zou het dus te laat zijn om de ongeldigheid van de guldenzegels per november van dit jaar nog tegen te houden.

Eerste Nederlandse postzegel

De eerste Nederlandse postzegel verscheen op 27 december 1851. Dat was een postzegel met daarop een afbeelding van koning Willem III. Deze zegel, die verscheen in de waarden 5,10 en 15 cent, werd ontworpen door kunstenaar Johann Wilhelm Kaiser. De eerste Belgische postzegels verschenen op 1 juli 1849.

Gerelateerde boeken:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×