//

Had Ismail, sultan van Marokko, echt 1042 kinderen?

Sultan Ismail van Marokko (ca.1640-1727)
Sultan Ismail van Marokko (ca.1640-1727)

Volgens het Guinness Book of Records is sultan Ismail van Marokko (ca.1640-1727), de man die de meeste kinderen ooit heeft verwekt. In 1703 had hij 888 kinderen, in 1721 zou hij volgens de verhalen maar liefst 1024 kinderen hebben gehad. Maar waarschijnlijk, zo concludeerde een Britse psycholoog, hebben we hier met een broodjeaapverhaal van doen…

Ismail, tweede sultan van Marokko

Ismail van Marokko
Ismail van Marokko
Ismail, voluit Moulay Ismail ibn Sharif, was de tweede sultan van Marokko. Hij kwam in 1672 aan de macht, nadat zijn broer van een paard viel en overleed. Sultan Ismail was een bijzondere heerser. Niet alleen had hij naar verluidt ruim 500 concubines, ook stond hij bekend als de ‘Bloeddorstige’, vanwege zijn vaak wrede optreden. Zo hing hij, naar verluidt, de muren van de stad Meknes een keer vol met tienduizend afgehakte hoofden van verslagen tegenstanders. Ismail voorzag zijn legers van een nieuwe structuur en vergrootte hun slagkracht door duizenden trouwe Soedanese slaven, de zogenoemde Abid al-Boekhari, evenals Arabische krijgers aan zijn manschappen toe te voegen. Op deze manier slaagde hij erin om onder meer rebellerende stammen en Europese indringers in bedwang te houden.

De sultan Ismail onderhield overigens goede betrekkingen met Europa. Zo legde hij contacten met onder meer de Zonnekoning Lodewijk XIV en deed zelf diens dochter Marie-Anne van Bourbon een huwelijksaanzoek. In eigen land werd Meknes de nieuwe hoofdstad. Met zijn pracht en praal kon deze stad wedijveren met Versailles.

Broodjeaapverhaal

Het verhaal van Ismail als de man met de meeste kinderen ooit – aldus het Guinness Book of Records – is echter een regelrecht broodjeaapverhaal. Deze conclusie trok in 1998 de Britse psychologe Dorothy Einon van het University College in Londen. De korte vruchtbaarheidsperiode van vrouwen maakte het de sultan haast onmogelijk om de zoveel dames uit zijn harem te bevruchten. Verder speelde de beperkte bevruchtingskans bij geslachtsgemeenschap een rol. Vermoedelijk, aldus Einon, raakte de vrouwen uit Ismails harem zwanger door stiekeme bezoekjes van andere mannen.

De honderden (vermeende) kinderen van Ismail brachten overigens niet veel goeds. Na Ismails dood raakten ze slaags met elkaar. Er ontstond een burgeroorlog, waarna de voormalige Soedanese slaven uit zijn leger zelfs bepaalden hoe het gebied van Ismail verder bestuurd zou worden…

~ Enne Koops

Boekentip: Geschiedenis van Marokko – Herman Obdeijn
Ook interessant: Top 50 Arabische woorden in het Nederlands
Lees ook: Herkomst van het broodjeaapverhaal

Bronnen

Boeken
Robert Engelman, More: Population, Nature, and What Women Want (New York 2012) 43.

Internet
-http://www.allerecords.nl/vader-van-de-meeste-kinderen-888/
-http://nl.wikipedia.org/wiki/Ismail_van_Marokko
-http://hoaxes.org/weblog/comments/did_ismail_the_bloodthirsty_really_father_888_children
-http://blogs.plos.org/neuroanthropology/2014/04/05/man-1000-children-limit-male-fertility/

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: