Dark
Light

Herbegrafenis voor koning Zog I van Albanië

2 minuten leestijd

Zaterdag is in Albanië koning Achmet Zog I (1895-1961) opnieuw begraven. De koning overleed in 1961 in ballingschap en werd toen in Frankrijk begraven. Afgelopen week werd zijn stoffelijk overschot overgebracht naar Albanië.

Koning Zog I
De herbegrafenis vond zaterdag plaats in Tirana, de hoofdstad van Albanië. De overblijfselen van de koning werden bijgezet in het familiemausoleum. De plechtigheden werden bijgewoond door duizenden Albanezen. Ook de presidenten van Albanië en Kosovo waren aanwezig.

Koning Zog I van Albanië

Achmet Bey Zogu werd in 1925 president van Albanië. Drie jaar later werd Albanië een koninkrijk en de president werd toen, onder de naam Zog I, koning van het land. De grondwet werd hierna gewijzigd en Zog I voerde verschillende hervormingen door. Zo werden er in 1930 bijvoorbeeld landbouwhervormingen doorgevoerd die er voor moest zorgen dat de plattelandsbevolking meer grond ging bezitten.

Financieel gezien was Zog I in hoge mate afhankelijk van het buitenland. In 1931 zegde Italië een lening van honderd miljoen goudfrank toe. Die lening pakte voor Albanië slecht uit want toen Zog I de Italianen niet bleek terug te kunnen betalen, eisten die dat er een tolunie zou komen en zo´n tolunie zou van het land een soort Italiaanse provincie hebben gemaakt.

Zog I verzette zich tegen de tolunie en probeerde handelsbetrekkingen aan te knopen met Griekenland en Joegoslavië. Nadat het Italië van Mussolini de lening had ingetrokken kwam Albanië echt in de problemen. De bodem van de schatkist was al snel bereikt en daarnaast daalden de landbouwprijzen enorm doordat de export naar Italië was stopgezet. In 1934 wisten de Italianen het verzet van Zog I te onderbreken. Onder dreiging van een invasie besloot de koning te onderhandelen.

In de jaren hierna keerde de rust enigszins terug maar in 1939 zag Zog I zich gedwongen Albanië te ontvluchten nadat de Italianen het land hadden bezet. Zog I vluchtte met zijn familie naar Griekenland en belandde uiteindelijk via Engeland in Frankrijk. Na de Tweede Wereldoorlog wilde Zog I als koning terugkeren naar Albanië, maar het communistische regime schafte de monarchie af. In 1946 deed de koning officieel afstand van de troon. Op 9 april 1961 overleed Zog I in Frankrijk.

Lees ook: De Italiaanse bezetting van Albanië (1939-1943)

Koning Zog I van Albanië herbegraven

×