Op woensdag 16 september 1970 speelde Ajax in de eerste ronde van de Europacup 1 (de tegenwoordige Champions League) tegen de Albanese ploeg 17. Nentori Tirana uit Albanië. In de aanloop naar de uitwedstrijd ontstond er de nodige ophef over het lange haar van de Ajax-spelers. Wat gebeurde er precies?
De politiek leider Enver Hoxha (1908-1985) is een bekend minister-president en dictator uit de geschiedenis van Albanië. Hij stond aan de basis van de in 1941 opgerichte Communistische Partij van Albanië.
In 1939 vielen de fascistische troepen van Benito Mussolini het koninkrijk Albanië binnen. Het was het begin van een meer dan vier jaar durende bezetting.
Terwijl het met de economie van Albanië maar niet wilde vlotten, de wegen en huizen in heel slechte staat verkeerden en de bevolking bij vlagen op het randje van hongersnood balanceerde, liet Hoxha 700.000 bunkers bouwen.
In Albanië wordt Thomson nog steeds herdacht als een held die stierf voor de Albanese onafhankelijkheid.
Etnische Grieken wilden niet worden bestuurd door Albanezen. Nederlandse militairen die in Albanië een gendarmerie moesten opbouwen, kregen het er zwaar mee.
Toen in de zomer van 1914 de Duitse oorlogsmachine over België raasde, vluchtten veel Belgen naar Nederland. Onder hen bevond zich een heuse koninklijke hoogheid.
Aan de vooravond van Wereldoorlog I laat Nederland zich verleiden tot een militaire opbouwmissie in het zojuist onafhankelijk geworden Albanië.
Het thema van de Maand van de Geschiedenis is dit jaar Vorst & Volk. Nu is het voor een buitenstaander doorgaans erg moeilijk om vorst van een volk te worden. Een van de laatste kansen was in 1913. Toen moest er een staatshoofd worden gezocht voor de nieuwe staat Albanië. En in die tijd waren de meeste Europese staatshoofden van
Zaterdag is in Albanië koning Achmet Zog I (1895-1961) opnieuw begraven. De koning overleed in 1961 in ballingschap en werd toen in Frankrijk begraven. Afgelopen week werd zijn stoffelijk overschot overgebracht naar Albanië. De herbegrafenis vond zaterdag plaats in Tirana, de hoofdstad van Albanië. De overblijfselen van de koning werden bijgezet in het familiemausoleum. De plechtigheden werden bijgewoond door duizenden