‘Langharig tuig’ Ajax moest zich knippen voor Europees duel

Op woensdag 16 september 1970 speelde Ajax in de eerste ronde van de Europacup 1 (de tegenwoordige Champions League) tegen de Albanese ploeg 17. Nentori Tirana uit Albanië. In de aanloop naar de uitwedstrijd ontstond er de nodige ophef over het lange haar van de Ajax-spelers. Wat gebeurde er precies?

Albanië en de bunkers van Enver Hoxha

Terwijl het met de economie van Albanië maar niet wilde vlotten, de wegen en huizen in heel slechte staat verkeerden en de bevolking bij vlagen op het randje van hongersnood balanceerde, liet Hoxha 700.000 bunkers bouwen.

Autonome Republiekjes

Etnische Grieken wilden niet worden bestuurd door Albanezen. Nederlandse militairen die in Albanië een gendarmerie moesten opbouwen, kregen het er zwaar mee.

De Belg die koning wilde worden

Toen in de zomer van 1914 de Duitse oorlogsmachine over België raasde, vluchtten veel Belgen naar Nederland. Onder hen bevond zich een heuse koninklijke hoogheid.

Vechtmissie Albanië

Aan de vooravond van Wereldoorlog I laat Nederland zich verleiden tot een militaire opbouwmissie in het zojuist onafhankelijk geworden Albanië.

Volk zoekt vorst

Het thema van de Maand van de Geschiedenis is dit jaar Vorst & Volk. Nu is het voor een buitenstaander doorgaans erg moeilijk om vorst van een volk te worden. Een van de laatste kansen was in 1913. Toen moest er een staatshoofd worden gezocht voor de nieuwe staat Albanië.

Herbegrafenis voor koning Zog I van Albanië

Zaterdag is in Albanië koning Achmet Zog I (1895-1961) opnieuw begraven. De koning overleed in 1961 in ballingschap en werd toen in Frankrijk begraven. Afgelopen week werd zijn stoffelijk overschot overgebracht naar Albanië. De herbegrafenis vond zaterdag plaats in Tirana, de hoofdstad van Albanië. De overblijfselen van de koning werden