Dark
Light

Herinneringsplaquette deportatie Zeeuwse Joden onthuld

1 minuut leestijd

Onder grote belangstelling is dinsdag een plaquette onthuld in de stationshal van Middelburg. Deze plaquette is ter herinnering aan de Zeeuwse Joden die op 24 maart 1942 door het nazi-regime vanaf dit station op transport werden gesteld en omkwamen in de Duitse concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het transport op die dag tijdens de oorlog bestond uit een aantal Joodse inwoners van Middelburg en andere Joodse burgers die verspreid in de provincie Zeeland woonden. Zij zouden hun stad, dorp en provincie nooit meer terugzien. Van de toenmalige Joodse gemeenschap in Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er waarschijnlijk 120 het slachtoffer van de Holocaust.

Dinsdagmiddag vertrok vanaf de synagoge in Middelburg een stille tocht van genodigden en nabestaanden, waarbij belangstellenden zich konden aansluiten. Men liep naar het station van Middelburg, waar de plaquette onthuld werd door commissaris van de koningin Karla Peijs, de Middelburgse burgemeester Koos Schouwenaar en twee Zeeuwse zussen die de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog overleefden. De onthulling vond plaats in aanwezigheid van opperrabbijn Binyomin Jacobs.

Er was veel belangstelling: de stationshal stond vol met genodigden, belangstellenden en pers. Bij de overheidsgebouwen in de stad hingen deze dag de vlaggen halfstok uit eerbetoon voor de Joodse slachtoffers.

Jan van der Weel, oud-wethouder van Middelburg en oud-voorzitter van het Nederlandse Rode Kruis, nam het initiatief voor de plaquette in de stationshal, terwijl de Stichting Synagoge Middelburg zich inzette voor de uiteindelijke realisatie ervan. Ook de provincie Zeeland en de gemeente Middelburg hebben een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de herinneringsplaquette.

Appie Drielsma, een Limburgse kunstenaar en Holocaust-overlevende heeft de herinneringsplaquette ontworpen.

~ Tekst & Foto’s: STIWOT / Mia van den Berg

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Video-verslag van de onthulling (PZC)

×