Dark
Light

Het auto-ongeluk van prins Bernhard, 1937

Auteur:
1 minuut leestijd
De auto van prins Bernhard na de botsing, 1937
De auto van prins Bernhard na de botsing, 1937 - Foto: Nationaal Archief

In de de vroege ochtend van 29 november 1937 botst prins Bernhard bij Diemen met zijn auto op een vrachtwagen. De prins raakt gewond en zijn auto, een Ford cabriolet, is total-loss.

Prins Bernhard in 1942 - Foto: Yousuf Karsh
Prins Bernhard in 1942 – Foto: Yousuf Karsh
Het auto-ongeluk van Prins Bernhard zorgt voor veel commotie. Opvallend is dat koningin Wilhelmina drie dagen voor het ongeval juist liet weten zich zorgen te maken over de verkeersveiligheid in Nederland. Ze stelde onder meer voor 30 kilometer zones te creëren en opperde voor een “wettelijke controle op slijtage van auto’s”.

Bernhard is met ongeveer 160 kilometer per uur op een zandwagen gebotst en vervolgens met een hoofdwond en lichte hersenschudding opgenomen in het Burgerziekenhuis in Amsterdam. Dit ziekenhuis kreeg vervolgens hoog bezoek want zowel de zwangere Juliana als koningin Wilhelmina namen er hun intrek zodat ze dicht bij Bernhard konden zijn. Via perscommuniqués wordt de Nederlandse bevolking op de hoogte gehouden van de gezondheidstoestand van de prins.

De Telegraaf over het ongeluk van prins Bernhard, 29 november 1937 (Delpher)
De Telegraaf over het ongeluk van prins Bernhard, 29 november 1937 (Delpher)

Dronken

Bernhard knapt al vrij snel weer op maar over het ongeluk wordt nog lang gesproken. Lange tijd wordt beweerd dat het ongeval is veroorzaakt door de chauffeur van de vrachtwagen. Die zou de avond daarvoor te diep in het glaasje hebben gekeken en op het moment van het ongeluk nog dronken zijn geweest.

Bernhard beweert later dat dit verhaal de wereld in is geholpen door koningin Wilhelmina en legt het bij met de vrachtwagenchauffeur, Dirk Zweerus uit Zwanenburg. Volgens zijn dochter kon hij ook onmogelijk dronken zijn geweest:

“Mijn ouders hadden in 1937 niet eens geld voor kindermeel, laat staan voor een borreltje.”

Boek: Bernhard – Alles was anders

×