Dark
Light

‘Het Joodse Bruidje’ terug in Amsterdam

Auteur:
1 minuut leestijd

‘Het Joodse Bruidje, een van de absolute topstukken van Rembrandt van Rijn is na een verblijf van enkele maanden in de National Gallery in Londen weer terug in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Het monumentale schilderij uit circa 1662 maakt vanaf 12 februari onderdeel uit van de tentoonstelling Late Rembrandt, waarin het Rijksmuseum – voor het eerst in de geschiedenis – een groot overzicht geeft van de late werken van Rembrandt van Rijn.

Rembrandt Harmensz. van Rijn - Portret van een paar als Oud-Testamentische figuren, genaamd 'Het Joodse bruidje'
Rembrandt Harmensz. van Rijn – Portret van een paar als Oud-Testamentische figuren, genaamd ‘Het Joodse bruidje’

Op Het Joods Bruidje is waarschijnlijk niet echt een ‘Joods bruidje’ te zien. Het gebeurde vroeger namelijk geregeld dat mensen zich als historisch personage lieten portretteren. Op het schilderij wordt volgens het Rijksmuseum het Bijbelse liefdespaar Isaak en Rebekka verbeeld. Wie model stonden voor deze Bijbelse personages is niet bekend. De man is volgens sommige lezingen Titus van Rijn, de zoon van Rembrandt.

Ook wordt Bartholomeus Vaillant‏ wel eens genoemd. Hij trouwde in 1668 met Elisabeth van Swanenburg. Zij waren de voorouders van Christiaan Everhard Vaillant, de vermoedelijke oudst bekende eigenaar van het werk.

Lees ook: Grote tentoonstelling over late werk Rembrandt van Rijn

Een paar stille video’s

×