‘Het lievelingsboek van Willem van Oranje’

Bij het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg is vanaf deze week een recent ontdekt lievelingsboek van Willem van Oranje te zien. Het boek behoorde tot de persoonlijke boekencollectie van de prins en wordt toegevoegd aan de tentoonstelling ‘Willem’.

In 1567 verliet Willem van Oranje de Nederlanden om in Dillenburg zijn strijd tegen de Spaanse koning voort te zetten. Uit zijn kasteel in Breda liet hij boeken overbrengen waaronder Hypnerotomachie of Uiteenzetting over de droom van Pholiphile, waarvan hij een Franse uitgave bezat. De prins kocht het boek 1559 in Parijs tijdens zijn verblijf aan het hof van Hendrik II. Na zijn gewelddadige dood in 1584 raakte zijn bibliotheek, onder andere via familieleden, in alle richtingen verspreid. Het werk was lang verborgen in privécollecties en is in 2006 op een veiling ontdekt.

450 jaar

Vanaf dinsdag is het te zien in het NMM. Deze tentoonstelling ‘Willem’ geeft een beeld van het leven van de jonge Willem van Oranje en zijn onbekende jaren als militair en veldheer ver voordat de Tachtigjarige Oorlog of de Nederlandse Opstand uitbrak. Duidelijk wordt hoe Willem leider van de Opstand werd en waarom hij gezien wordt als ‘Vader des Vaderlands’. Aanleiding voor de tentoonstelling is dat het dit jaar 450 jaar geleden is dat de Tachtigjarige Oorlog uitbrak.

Lees ook: Willem van Oranje was militair wel degelijk zeer ervaren
…en: Willem van Oranje (1533-1584) – Vader des Vaderlands
Boek: Willem van Oranje – De jonge prins Van Oranje als edelman en militair

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: