Dark
Light

‘Het lievelingsboek van Willem van Oranje’

Auteur:
1 minuut leestijd
Afbeelding: Stichting Boek van Oranje
Afbeelding: Stichting Boek van Oranje

Bij het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg is vanaf deze week een recent ontdekt lievelingsboek van Willem van Oranje te zien. Het boek behoorde tot de persoonlijke boekencollectie van de prins en wordt toegevoegd aan de tentoonstelling ‘Willem’.

In 1567 verliet Willem van Oranje de Nederlanden om in Dillenburg zijn strijd tegen de Spaanse koning voort te zetten. Uit zijn kasteel in Breda liet hij boeken overbrengen waaronder Hypnerotomachie of Uiteenzetting over de droom van Pholiphile, waarvan hij een Franse uitgave bezat. De prins kocht het boek 1559 in Parijs tijdens zijn verblijf aan het hof van Hendrik II. Na zijn gewelddadige dood in 1584 raakte zijn bibliotheek, onder andere via familieleden, in alle richtingen verspreid. Het werk was lang verborgen in privécollecties en is in 2006 op een veiling ontdekt.

450 jaar

Vanaf dinsdag is het te zien in het NMM. Deze tentoonstelling ‘Willem’ geeft een beeld van het leven van de jonge Willem van Oranje en zijn onbekende jaren als militair en veldheer ver voordat de Tachtigjarige Oorlog of de Nederlandse Opstand uitbrak. Duidelijk wordt hoe Willem leider van de Opstand werd en waarom hij gezien wordt als ‘Vader des Vaderlands’. Aanleiding voor de tentoonstelling is dat het dit jaar 450 jaar geleden is dat de Tachtigjarige Oorlog uitbrak.

Lees ook: Willem van Oranje was militair wel degelijk zeer ervaren
…en: Willem van Oranje (1533-1584) – Vader des Vaderlands
Boek: Willem van Oranje – De jonge prins Van Oranje als edelman en militair

×