Dark
Light
DVD's (CC0 - Pixabay - Brett_Hondow)

Historische dvd’s

Een overzicht van de beste historische dvd’s van onder andere de BBC. Je vindt hier meer informatie en trailers van geschiedenis DVD’s over de kruistochten, oude beschavingen, ruimtevaart, middeleeuwen, kunst en het oude Egypte.

BM2083-grDe geschiedenis van Jazz (4DVD)

Een meeslepend overzicht van de jazzgeschiedenis, met ruime aandacht voor alle stijlen in de jazz én voor de sociale en culturele verhoudingen in de 20e eeuw. Met o.a. Louis Armstrong, Sarah Vaughan, Duke Ellington, Wynton Marsalis en Count Basie. Genomineerd voor 5 Emmy Awards. Recensie: ‘The best American documentary I have ever seen’ – New York Post.

– Totaal 738 minuten op 4 DVD’s
– Engels gesproken
– Nederlands ondertiteld

Bekijk de trailer


BM2079-grDe Kruistochten (2DVD)

Recensie: ‘Crusades was storytelling of the highest quality’ – The Guardian. De kruistochten zijn vaak geromantiseerd en daarmee een verkeerd begrepen deel van de geschiedenis. Het doel van deze religieuze oorlogen was alle andere oorlogen te beëindigen. Dit doel werd helaas nooit bereikt… In deze boeiende BBC-serie werpt Dr. Thomas Asbridge nieuw licht op deze legendarische, wrede en onmenselijke oorlogen, onderzoekt hij de romantische en geïdealiseerde geschiedenis en stelt hij vast wat er werkelijk gebeurde acht eeuwen geleden.
– Engels gesproken
– Nederlands ondertiteld

Bekijk de trailer


BM2078-grDe Middeleeuwen (2DVD)

De middeleeuwen worden vaak verkeerd begrepen: de periode na de val van het Romeinse rijk zou zich voornamelijk kenmerken door barbarij en het ontbreken van beschaving. Maar niets is minder waar… In deze prestigieuze 4-delige BBC-serie laat kunstexpert Waldemar Januszczak zien dat, gedreven door nieuwe ideeën en religies, volkeren in de middeleeuwen grote prestaties leverden op het gebied van kunst. Hij onderzoekt beroemdste kunstcollecties in Europa, Afrika en Azië en onderweg vormt zich het beeld dat de middeleeuwen eigenlijk een ‘tijdperk van licht’ was. Een bijzondere serie die de kijk op de middeleeuwen voorgoed zal veranderen…
– Engels gesproken
– Nederlands ondertiteld

Bekijk de trailer


BM2062-grMapping the World – Geschiedenis van de cartografie (2DVD)

De BBC-serie Mapping the World onderzoekt de geschiedenis van de cartografie; van de eerste in stenen gebeitelde kaarten tot de foto’s van onze planeet via Google Earth. Elke aflevering behandelt een technologische uitdaging van de cartografie en belicht onderweg de relatie tussen cartografie en machtsconflicten, oorlogen, onderzoeken en revolutie… Na het zien van deze serie zal niemand meer hetzelfde naar een kaart kijken.
Afl.1: Windows on the World
Afl.2: Spirit of the Age
Afl.3: Plunder and Possession
– Engels gesproken
– Nederlands ondertiteld

Bekijk de trailer


BM2041-grThe Buddha and Seven Wonders of the Buddhist World (2DVD)

Het boeddhisme is een van de oudste religieuze stromingen op aarde en heeft wereldwijd circa 400 miljoen aanhangers. Deze 2DVD-uitgave bestaat uit de series The Buddha en Seven Wonders of the Buddhist World. De tweedelige serie The Buddha van Emmy Award winnaar David Grubin onderzoekt het levensverhaal van Boeddha en de oorsprong van het boeddhisme. Seven Wonders of the Buddhist World bezoekt zeven van de meest bijzondere oude en moderne boeddhistische locaties in de wereld.
– Engels gesproken
– Nederlands ondertiteld

Bekijk de trailer


BM2072-grMasters of Money (2DVD)

De boeiende BBC-serie Masters of Money onderzoekt het leven en de theorieën van drie van de invloedrijkste economen uit de geschiedenis: Keynes, Hayek en Marx.
Afl. 1: John Maynard Keynes en het keynesianisme
Afl. 2: Friedrich Hayek en het vrijemarktkapitalisme
Afl. 3: Karl Marx en het marxisme
Een boeiende en verhelderende serie over economen en theorieën die ook vandaag nog veel invloed hebben.
– Engels gesproken
– Nederlands ondertiteld

Bekijk de trailer


BM2084tempThe National Parks (4DVD)

The National Parks is een prestigieuze 12-delige serie waarin Ken Burns de geschiedenis en de schoonheid van de nationale parken in Amerika schetst: van Acadia tot Yosemite, van Yellowstone tot de Grand Canyon en van de Everglades in Florida tot de Gates of the Arctic in Alaska. De productie van The National Parks nam bijna 10 jaar in beslag.
De serie won twee Emmy Awards en kreeg lovende kritieken: ‘…stirring and sublime…’ –
Seattle Times ‘It is beautiful and erudite’ – The Washington Post
– Engels gesproken
– Nederlands ondertiteld

Bekijk de trailer


BM2004-grGreatest Speeches of All Time I + II + III (3DVD)

Deze verzamelbox van 3 DVD’s bevat een unieke collectie van bekende, inspirerende en historische speeches. Vaak spraakmakende speeches door bijzondere personen die de wereld veranderden. De onderwerpen van de speeches blijken nog steeds actueel: verkiezingen, oorlog, discriminatie en schandalen komen uitgebreid aan bod. Deze DVD box mag niet ontbreken in uw verzameling.
– Engels gesproken
– Nederlands ondertiteld

Bekijk de trailer


BM2040-grPlanet Word met Stephen Fry

Taal staat aan de basis van onze beschaving. Het is wat mensen onderscheidt van andere levende wezens en het speelde (en speelt) een cruciale rol in de evolutie van de mensheid en in onze eigen ontwikkeling. In deze prestigieuze 5-delige BBC-serie is Stephen Fry de deskundige gids in de wereld van taal in al zijn vormen: van het ontstaan van taal, de huidige internet cultuur en baanbrekend taalkundig onderzoek tot de parels van de wereldliteratuur.
– Engels gesproken
– Nederlands ondertiteld

Bekijk de trailer


bm5001Classical Destinations. Muzikale rondreis door Europa (3DVD/3CD)

Classical Destinations is een unieke collectie DVD’s en CD’s over bekende klassieke componisten, hun steden en muziek. De bijzondere combinatie van reizen en klassieke muziek maakt Classical Destinations tot een boeiende, informatieve en inspirerende kijk- en luisterervaring. Meer dan 10 uur lang!
– Engels gesproken
– Nederlands ondertiteld

Bekijk de trailer


BM2030-grAncient Worlds BBC (2DVD)

Nu verkrijgbaar! Beschaving is een van de grootste prestaties van de mensheid. Ancient Worlds is een prestigieuze zesdelige BBC-serie over de oorsprong en ontwikkeling van de Westerse beschaving. Ancient Worlds laat het bijzondere verhaal zien van verdwenen, vernietigde en moderne samenlevingen: van het oude Irak tot Augustus’ Rome en van Fenicië
en de Griekse stadsstaten tot het Damascus van vandaag.
– Engels gesproken
– Nederlands ondertiteld

Bekijk de trailer


BM2036-grCivilisation BBC (2DVD)

Het Westen heerste ooit over meer dan de halve wereld. Een derde van de mensheid volgt nog steeds de religie die het Westen exporteerde. En boven alles, de manier waarop mensen leven, of willen leven, is onmiskenbaar een uitvinding van het Westen. Wat is er zo speciaal aan de Westerse beschaving? Wat is het fundament van het succes? En staan we aan het
begin van het einde van de Westerse dominantie? In deze zesdelige docuserie gaat Harvard professor Niall Ferguson op zoek naar het antwoord op deze en andere vragen.
– Engels gesproken
– Nederlands ondertiteld

Bekijk de trailer


BM2014-grHet Succes van Geld (2DVD)

Sommigen zien het als de bron van alle kwaad, anderen denken dat het gelukkig maakt. Of je er nu van houdt of het haat, geld is volledig geïntegreerd in de samenleving en net zo onontkoombaar als de dood en belasting. Waar komt geld vandaan? Wat is het verband tussen geld en politiek? Welke invloed heeft geld op de wereld(geschiedenis)? In deze
bijzondere en onthullende zesdelige BBC serie laat de gezaghebbende Harvard professor Niall Ferguson alles zien dat je over geld zou moeten weten.
– Engels gesproken
– Nederlands ondertiteld

Bekijk de trailer


BM2018-grNelson Mandela – In the name of Freedom (DVD)

Nu Nelson Mandela zich heeft teruggetrokken uit zijn officiële verplichtingen, is het moment gekomen om stil te staan bij de man, zijn leven en de heroïsche dimensies die beide hebben gekregen. Het is een onwaarschijnlijk leven, dat leidde van het afgelegen Transkei naar de Nobelprijs ceremonie in Olso en het presidentschap van Zuid-Afrika. Een exceptioneel politiek leven dat parallel loopt aan een privéleven gekenmerkt door tragedie en mislukking.
– Engels gesproken
– Nederlands ondertiteld

Bekijk de trailer


BM2042-grLife of Muhammad and Seven Wonders of the Muslim World (2DVD)

De driedelige op de BBC uitgezonden serie The Life of Muhammad met Rageh Omaar onderzoekt de oorsprong van de Islam en belicht de levensloop van Mohammed die in iets meer dan twintig jaar de wereld veranderde.
Afl.1 The Seeker
Afl.2 Holy Wars
Afl.3 Holy Peace

Seven Wonders of the Muslim World bezoekt zeven bijzondere bouwwerken die de ontwikkeling van de Islam markeren: 1. The Grand Mosque in Mecca 2. The Al-Aqsa Mosque in Jerusalem 3. The Alhambra in Granada 4. The Blue Mosque in Istanbul 5. The Great Mosque of Djenne in Mali 6. The Imam Mosque in Esfahan, Iran 7. The Badshahi Mosque in
Lahore, Pakistan

– Engels gesproken
– Nederlands ondertiteld

Bekijk de trailer


BM2046-grLost Kingdoms of Africa BBC (2DVD)

Deze 4-delige BBC-serie onderzoekt hoe Afrika’s verleden voor ons bewaard is gebleven: in het goud, de beelden, de cultuur, de kunst en in de verhalen van de mensen. De ontdekkingstocht voert door Nubië, Ethiopië, Groot-Zimbabwe en West-Afrika en onderweg wordt het beeld van tot nu toe onbekende koninkrijken die Afrika gekend heeft steeds
helderder…
– Engels gesproken
– Nederlands ondertiteld

Bekijk de trailer


BM8022-grDe Roerige Jaren 80: Krakersverzet (3DVD)

De jaren tachtig kenmerkten zich door een heftige strijd van krakers en sympathisanten tegen de heersende woningnood. Barbara den Uyl deed hier verslag van in drie spraakmakende films: In naam der wet, Waar de ratten koning zijn, Chaos in de rechtsstaat. Gezien de actualiteit is het moment aangebroken deze films opnieuw te bekijken. Met o.a. een film over de dood van Hans Kok, 25 oktober 2010 25 jaar geleden.
– Nederlands gesproken

BM2032-grThe Story of Maths BBC (2DVD)

Nu verkrijgbaar! In deze 4-delige serie onderzoekt Professor Marcus du Sautoy de ontwikkeling van belangrijke wiskundige principes en de invloed van deze principes op onze en vroegere beschavingen. Een boeiende en verhelderende serie over een van de grootste prestaties van de mensheid.
– Engels gesproken
– Nederlands ondertiteld

Bekijk de trailer


BM2069-grElements – Geschiedenis van de bouwstenen van onze wereld (2DVD)

Van de dichtheid van koolstof tot de onuitwisbare glans van goud en het oogverblindende kalium; elementen zijn de wonderlijke bouwstenen waaruit de wereld om ons heen bestaat. In deze fascinerende serie onderzoekt Professor Jim Al-Khalili hoe de mysterieuze wereld van de elementen werd ontdekt en in kaart gebracht. Hij onderzoekt de bijzondere structuur en het gedrag van elementen en gaat op zoek naar het verhaal achter de ontdekking en structurering
ervan. “Fascinerend” – The Times.
– Engels gesproken
– Nederlands ondertiteld

Bekijk de trailer


BM2027-BH_coverBecoming human

Deze prestigieuze driedelige docuserie laat zien waar de mens vandaan komt, welke weg de mens heeft afgelegd en waarom wij de enige mensensoort op aarde zijn. De serie maakt gebruik van de meest recente wetenschappelijke inzichten, moderne forensische technieken en de nieuwste computeranimaties. Hierdoor ontstaat een bijzonder en zeer inzichtelijk beeld van het menselijk verleden en evolutie.
Afl. 1: First Steps. De ontwikkeling van onze eerste voorouders wanneer en hoe ze afstand namen van de apen. De invloed van klimaatveranderingen op de menselijke evolutie.
Afl. 2: Birth of Humanity. Hoe, waarom en wanneer het verlengde ‘kind-zijn’ startte en waarom de daardoor versterkte famlieband cruciaal was.
Afl. 3: Last Human Standing. De oorsprong van de Homo Sapiens waar nieuw bewijsmateriaal voert naar het zuiden van Afrika ongeveer 200.000 jaar geleden. Waarom de andere menselijke soorten gedoemd waren om uit te sterven. Heeft de moderne mens nog een bloedlijn naar de Neanderthalers?
– Engels gesproken
– Nederlands ondertiteld

Bekijk de trailer


BM2068-Materials-frontSecret life of materials

Van het stenen tijdperk tot het huidige digitale tijdperk is materiaal bepalend geweest voor de ontwikkeling van onze beschaving. Het kunnen bewerken van materialen heeft de mens de mogelijkheid geboden de wereld om zich heen te transformeren. In deze driedelige BBC-serie duikt expert Mark Miodownik diep in de verborgen wereld van het materiaal, onderzoekt hij de geschiedenis en onthult hij de veelal onbekende wereld om ons heen.

Afl1 Metal: Metaalbewerking als basis voor het verleggen van grenzen in ontwerp en technologie van het bronzen tijdperk tot het digitale tijdperk.
Afl2 Plastic: Hoe het creëren van materialen luxe voor iedereen bereikbaar maakte en ons leidde naar massaproductie. En hoe kan plastic aan de basis staan van het herstel van het menselijk lichaam?
Afl3 Ceramics: De bijzondere stap van klei, zand en steen naar aardewerk, glas en beton. Waarom is glas transparant? Waarom wordt beton steeds harder? Hoe kan keramiek in de toekomst bepalen hoe steden van electriciteit worden voorzien?
– Engels gesproken
– Nederlands ondertiteld

Bekijk de trailer


BM2031-grGenius – Wetenschappers die de wereld veranderden (2DVD)

Nu verkrijgbaar! Beroemde uitvinders en wetenschappers hebben de mensheid meegenomen naar werelden waarvan we het bestaand niet konden vermoeden. In deze vijfdelige bijzondere docuserie vertellen David Attenborough, Stephen Hawking, James Dyson, Robert Winston en Richard Dawkins het verhaal van beroemde uitvinders en wetenschappers door wie ze
geïnspireerd zijn. Een ode aan de wetenschap!
– Engels gesproken
– Nederlands ondertiteld

Bekijk de trailer


BM2038-TC-coverThe Code & Music of the Primes

Na de BBC-serie The Story of Maths waarin wiskunde als fundament van onze beschaving centraal stond, onderzoekt Professor Marcus du Sautoy in de series THE CODE en THE MUSIC OF THE PRIMES verborgen symbolen en (priem)getallen die de sleutel vormen tot ons begrip van de wereld om ons heen; de natuur en het heelal.
In de 3-delige serie THE CODE onderzoekt Du Sautoy welke symbolen en getallen de wereld om ons heen verbergt, wat deze symbolen en getallen betekenen, waarom ze bestaan en wat we van ze kunnen leren. Kortom, een boeiende ontdekkingstocht naar de codes in de wereld om ons heen.
Priemgetallen zijn de atomen van de wiskunde en zeer ongrijpbaar. Al 300 voor Christus toonde Euclides aan dat er een oneindig aantal priemgetallen moet zijn. De jacht op het patroon van priemgetallen is sindsdien een obsessie voor de giganten uit de wiskunde. In de 3-delige serie THE MUSIC OF THE PRIMES vertelt Marcus du Sautoy het epische verhaal van 3000 jaar wiskundige vreugde en wanhoop…
– Engels gesproken
– Nederlands ondertiteld

Bekijk de trailer


BM2019-grSpace Age – NASA story BBC (2DVD)

In The Space Age: NASA’s Story volgen we in vier afleveringen de ontwikkeling van de ruimtevaart: van de eerste mens in de ruimte, de landing op de maan en de dramatische ruimtevluchten, tot leven in de ruimte. Een bijzondere BBC-serie met spectaculaire beelden over de helden, de successen, de tragedies en de toekomst van de ruimtevaart. Deze
informatieve en indrukwekkende BBC-serie maakt gebruik van historische en niet eerder vertoonde archiefbeelden die voor het eerst haarscherp te zien zijn!
– Engels gesproken
– Nederlands ondertiteld

Bekijk de trailer

BM2017-grGenius of Photography BBC (2DVD)

De serie onderzoekt de geschiedenis van de fotografie: het historische verhaal van de eerste fotografische experimenten in de jaren ’40 van de 19de eeuw tot de huidige ‘digitale revolutie’, die niet alleen de manier heeft veranderd waarop we naar foto’s kijken – letterlijk en figuurlijk – maar ook de fysieke aspecten van de fotografie zelf. Onderweg staan we stil bij beroemde foto’s, fotografische genres (o.a. kunst, nieuws, portretten, landschappen, advertenties), mijlpalen in de ontwikkeling van de fotografie en de illustere figuren die de fotografie in de
voorbije 170 jaar vorm en kleur hebben gegeven, van Louis Daguerre tot Robert Capa en van Margaret Bourke-White tot Cindy Sherman.
– Engels gesproken
– Nederlands ondertiteld

Bekijk de trailer


BM2048-grImpressionists – Reizen door de kunstgeschiedenis (2DVD)

In deze serie onderzoekt Waldemar Januszczak de baanbrekende prestaties van de impressionisten. De serie begint bij Pissarro, Monet, Renoir en Bazille die samen de basis legden voor deze stroming. De reis voert langs voor het impressionisme belangrijke locaties zoals de West Indies en het progressieve Parijs. Onderweg wordt duidelijk uit welke sociale en culturele invloeden het impressionisme ontstaan is, welke technische en praktische ontwikkelingen het impressionisme voortstuwden en hoe het impressionisme de kunst voorgoed veranderde.
– Engels gesproken
– Nederlands ondertiteld

Bekijk de trailer


BM2052-Kunst-Manet-frontManet, uitvinder van de moderne kunst

Manet wordt door velen gezien als de vader van de moderne kunst en als een van de voor de hand liggende kandidaten voor de titel van belangrijkste kunstenaar aller tijden. Maar zijn levensverhaal is nog veel meer dan dat. Manet was een geboren rebel, zowel in zijn kunst als in zijn leven. Hij hield koppig afstand van Monet, Renoir en andere impressionisten. Waldemar Januszczak vertelt het verhaal van een complex en moeilijk mens die een revolutie startte die tot vandaag voortduurt…
Waldermar Januszczak (1954) is een van de meest gewaardeerde kunstcritici van Groot-Brittannië. Hij studeerde kunstgeschiedenis, schreef voor The Guardian, schrijft nu voor The Sunday Times en won 2 keer de Critic of the Year Award. Daarnaast maakt en presenteert Januszczak documentaires over kunst die bij o.a. bij de BBC worden uitgezonden.

– Engels gesproken
– Nederlands ondertiteld

Bekijk de trailer


BM2047-grBaroque, Reizen door de Kunstgeschiedenis (2DVD)

De BBC-serie Baroque – Van St Pieter tot St Paul’s is een uitgave in de reeks Reizen door de Kunstgeschiedenis. Borrimi, Velasquez, Caravaggio, Vermeer…de barok was een van de rijkste periodes voor de Europese kunstgeschiedenis. In de prachtige driedelige serie Baroque onderzoekt kunstexpert Waldemar Januszczak, de kunstgeschiedenis van de
barok en toont de kijker de beste voorbeelden. De reis start in Italië en volgt de verspreiding van de barok over Europa en daarbuiten. Van de Sint-Pietersbasiliek in Rome tot St Paul’s Cathedral.
– Engels gesproken
– Nederlands ondertiteld

Bekijk de trailer


BM2049-grThe Art of Germany BBC (2DVD)

Duitsland heeft enkele van de grootste kunstenaars aller tijden voortgebracht en de artistieke invloed van Duitsland op de wereld is vergelijkbaar met die van Italië of Frankrijk. In deze driedelige BBC-serie onderzoekt Andrew Graham-Dixon de grote thema’s in de Duitse kunst; landschappen, folklore en nationale identiteit. Een boeiende geografische zowel als chronologische reis door Duitsland waarbij onderweg het beeld van de Duitse kunst maar ook van Duitsland en de Duitse identiteit steeds helderder wordt.
– Engels gesproken
– Nederlands ondertiteld

Bekijk de trailer


BM2051-grThe Art of Spain BBC (2DVD)

Italië en Frankrijk staan bekend om hun kunst. Maar wat weten we eigenlijk van Spaanse kunst? Andrew onderzoekt het werk van enkele van Europa’s belangrijkste kunstenaars van de renaissance tot het modernisme zoals Goya, Picasso, Dali, El Greco en Velazquez. Hij verdiept zich in het Spaanse leven; van Moorse kunst en de Islamitische erfenis in Spanje tot de nationale dans flamenco.
– Engels gesproken
– Nederlands ondertiteld

Bekijk de trailer


BM2050-grThe Art of America BBC (2DVD)

“Outstanding … rewarding, richly illustrated” – Observer In deze driedelige BBC-serie gaat kunstexpert Andrew Graham-Dixon op zoek naar het verhaal achter de Amerikaanse kunst. De serie begint met de vroeg puriteinse majestueuze landschappen geschilderd in de 19e eeuw – een van de paradoxen in de Amerikaanse geschiedenis: een ideologie op basis van God en natuur maar een realiteit doordrenkt van bloed en vernietiging. Vervolgens richt Graham-Dixon zich op de opkomst van mechanisatie, modernisme en abstract expressionisme; zonder twijfel de eerste unieke en authentieke ‘Amerikaanse’ kunst. In de laatste aflevering kijkt Graham-Dixon naar het tijdperk van het kapitalisme en verder inclusief de ‘pop art’ van de jaren ’60, een terugkeer naar het pantheïsme en een tweede paradox in de moderne Amerikaanse cultuur: ‘vuil’ geld tegenover ‘schone’ kunst.
– Engels gesproken
– Nederlands ondertiteld

Bekijk de trailer


BM2025-grGenius of Design BBC(2DVD)

De vijfdelige BBC-serie Genius of Design is een fascineerde reis door de ontwerpwereld; van de eerste fabrieken uit de Industriele Revolutie tot de studios en productielijnen van enkele van de meest invloedrijke ondernemingen van dit moment zoals Apple, IKEA, Ford en Volkswagen. De serie onderzoekt welke designers over de afgelopen 250 jaar de
mogelijkheden van de industrialisatie en het kapitalisme hebben gebruikt om het soort producten te ontwerpen waar wij als individuen en samenleving behoefte aan hebben (of juist niet…). Genius of Design laat de invloed van design op ons dagelijks leven zien en zal de manier waarop we naar de wereld kijken veranderen.
– Engels gesproken
– Nederlands ondertiteld

Bekijk de trailer


BM2053-grHidden Treasures of Art BBC (2DVD)

‘An illuminating series’ – The Observer ‘Epic’ – The Guardian De BBC-serie Hdden Treasures of Art is een uitgave in de reeks Reizen door de Kunstgeschiedenis. In deze boeiende driedelige BBC-serie onderzoekt Griff Rhys Jones de verborgen kunstschatten van Australië, Afrika en India. Kan traditionele kunst overleven in deze snel veranderende wereld
en wat is de betekenis er nog van?
– Engels gesproken
– Nederlands ondertiteld

Bekijk de trailer

×