Dark
Light

Hoorn viert 500ste geboortedag Junius

Auteur:
1 minuut leestijd
Hadrianus Junius
Hadrianus Junius

De stad Hoorn staat de komende tijd op verschillende manieren stil bij de vijfhonderdste geboortedag van de Nederlandse humanist, filoloog en arts Hadrianus Junius (1511-1575).

Hadrianus Junius (1511-1575)
Hadrianus Junius werd op 1 juli 1511 geboren in de Kerkstraat in Hoorn onder de naam Adriaen de Jonghe. Hij werd echter bekend als Hadrianus Junius.

De Nederlandse humanist kreeg in 1566 van de Staten van Holland en West-Friesland de opdracht om de geschiedenis van Holland te schrijven. In zijn werk Batavia, dat postuum in 1588 werd uitgegeven, beschreef Junius de middeleeuwse geschiedenis van Nederland. Men was van plan hem als een van de drie eerste hoogleraren van de pas opgerichte universiteit in Leiden te benoemen, maar Junius overleed voortijdig. Junius was ook enige tijd stadsdokter in Haarlem en rector van de Latijnse School.

Junius wordt wel eens vergeleken met Erasmus, maar bij het grote publiek is hij veel minder bekend. Volgens de stad Hoorn komt dit onder meer omdat al Junius’ werken in het Latijn zijn geschreven en niet of nauwelijks toegankelijk zijn.

De gemeente Hoorn en de Vereniging Oud Hoorn hebben besloten de vijfhonderdste geboortedag van de geleerde niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Samen met verschillende andere partijen zijn er activiteiten ontwikkeld. In het Westfries Museum is bijvoorbeeld een zogenaamde Juniuswinkel geopend en gedurende het Festival Oude Muziek, dat van 27 tot en met 29 mei in Hoorn gehouden wordt, zal tijdens rondleidingen op verschillende plekken in de stad muziek uit Junius´ tijd te horen zijn.

Op vrijdag 1 juli, als het precies vijfhonderd jaar geleden is dat Junius geboren werd, wordt in schouwburg Het park een symposium over het leven en werk van de geleerde gehouden. Tegelijk worden dan drie nieuwe boeken gepresenteerd waaronder de eerste vertaling van Junius’ levenswerk.

Boek: Holland is een Eiland. De Batavia van Hadrianus Junius (1511 -1575)

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×