Dark
Light

Iconographia Zoologica gedigitaliseerd

1 minuut leestijd

Afbeelding van een bruine grootoorvleermuis in de ‘Iconographia Zoologica’
Duizenden prenten uit de beroemde Iconographia Zoologica van de Artis Bibliotheek, zijn sinds deze week op internet te bekijken.

Volgens de Universiteit van Amsterdam, eigenaar van de prenten, is de Iconographia Zoologica de op één na grootste collectie ter wereld van afbeeldingen van gewervelde en ongewervelde dieren. Om de prenten en tekeningen te kunnen behouden werd enkele jaren geleden besloten ze te digitaliseren. Sinds deze week zijn de prenten op de website van het Geheugen van Nederland te bekijken.

De basis van de Iconographia Zoologica werd in de negentiende eeuw gelegd door de hoogleraar Van Lidth de Jeude. Hij knipte achttiende-eeuwse encyclopedieën aan stukken om zo aan beeldmateriaal te komen. Na het overlijden van deze hoogleraar werd de collectie gekocht door Robert T. Maitland die het op zijn beurt later doorverkocht aan het Koninklijk Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra. De collectie bevat ruim twintigduizend dierenprenten. Deze prenten zijn opgeslagen in 226 houten boekdozen.

De Iconographia Zoologica is de honderdste collectie die in het kader van het nationale digitaliseringsprogramma Het Geheugen van Nederland is gedigitaliseerd.

×