Week van de koloniale geschiedenis

Iconographia Zoologica gedigitaliseerd

Afbeelding van een bruine grootoorvleermuis in de ‘Iconographia Zoologica’
Duizenden prenten uit de beroemde Iconographia Zoologica van de Artis Bibliotheek, zijn sinds deze week op internet te bekijken.

Volgens de Universiteit van Amsterdam, eigenaar van de prenten, is de Iconographia Zoologica de op één na grootste collectie ter wereld van afbeeldingen van gewervelde en ongewervelde dieren. Om de prenten en tekeningen te kunnen behouden werd enkele jaren geleden besloten ze te digitaliseren. Sinds deze week zijn de prenten op de website van het Geheugen van Nederland te bekijken.De basis van de Iconographia Zoologica werd in de negentiende eeuw gelegd door de hoogleraar Van Lidth de Jeude. Hij knipte achttiende-eeuwse encyclopedieën aan stukken om zo aan beeldmateriaal te komen. Na het overlijden van deze hoogleraar werd de collectie gekocht door Robert T. Maitland die het op zijn beurt later doorverkocht aan het Koninklijk Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra. De collectie bevat ruim twintigduizend dierenprenten. Deze prenten zijn opgeslagen in 226 houten boekdozen.

- advertentie -

De Iconographia Zoologica is de honderdste collectie die in het kader van het nationale digitaliseringsprogramma Het Geheugen van Nederland is gedigitaliseerd.Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: