IKON-serie: Om de Oude Wereldzee

George Harinck in Caïro - Foto: Hans Hermans
George Harinck in Caïro – Foto: Hans Hermans

Oud-premier Abraham Kuyper maakte in 1905 een reis door zestien landen rondom de Middellandse Zee. Hij beschreef zijn reis in het tweedelige en meer dan duizend pagina’s omvattende Om de Oude Wereldzee. De IKON heeft onder dezelfde titel een documentaireserie gemaakt waarbij men, in de voetsporen van Kuyper, op zoek gaat naar botsende culturen en religies in verleden en heden.

Oud-premier Abraham Kuyper
Oud-premier Abraham Kuyper
Religie was voor Kuyper leidend tijdens zijn reis. Hij was overtuigd van de gedachte ‘dat er geen grondtrek is in het menselijk wezen die dieper dan de religie zijn bestaan tot in den wortel beheerscht.’ In het hoofdstuk ‘Het Raadsel van den Islam onderzocht hij bijvoorbeeld de razendsnelle groei van de islam in de landen rond de Middellandse Zee en wat die groei betekent voor de positie van zijn christelijke geloofsgenoten.

Raakvlakken

Programmamakers Martin Maat en Hans Hermans herbeleven de reis van Kuyper. In zijn voetspoor trekken ze met hun camera ruim een eeuw later door de landen die Kuyper bezocht. Zoekend naar de raakvlakken tussen de analyse van Kuyper in 1905 en urgente ontwikkelingen in het heden. Zo toetsen ze Kuyper’s historische werkelijkheid aan de actualiteit van nu.

Ze worden op hun reizen vergezeld door historicus en Kuyper-kenner George Harinck, hoogleraar voor de geschiedenis van het Neocalvinisme aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Tijdens de reis deed Harinck ook onderzoek voor een boek over de reis van Abraham Kuyper dat gelijktijdig met de documentaireserie verschijnt: Aan het roer staat het hart.

- advertentie -

De achtdelige documentaireserie is vanaf 10 mei 2015 iedere zondagavond te zien op 20:15 uur te zien op NPO2

Boek van George Harinck: Aan het roer staat het hart

Trailer van de serie:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: