Dark
Light

Jan Peumans – Een zachte anarchist

Biografie, geschreven door Wim Peumans
2 minuten leestijd
Jan Peumans in 2015 (CC BY-SA 2.0 - Saeima - wiki)
Jan Peumans in 2015 (CC BY-SA 2.0 - Saeima - wiki)

Begin 2019 vierde de Vlaamse politicus Jan Peumans (N-VA) zijn tienjarige jubileum als voorzitter van het Vlaamse parlement. Ter gelegenheid daarvan bracht zijn zoon Wim een biografie uit, Jan Peumans. Een zachte anarchist.

Jan Peumans - Een zachte anarchist
Jan Peumans – Een zachte anarchist
Het grootste deel van Peumans leven speelde zich af in Belgisch en Nederlands Limburg. Zijn moeder komt uit Nederlands Limburg. Geboren in Maastricht, getogen in Belgisch Limburg. Na zijn studie politieke en sociale wetenschappen keerde hij terug naar Belgisch Limburg, waar hij werkte voor maatschappelijke organisaties.

Naast zijn werk was hij milieuactivist. Zijn betrokkenheid bij het milieu zou hem in de politiek brengen. Hij gaf regelmatig informatie door aan Jaak Gabriëls, volksvertegenwoordiger van de Volksunie. Die stelde daar vervolgens Kamervragen over. Omgekeerd haalde Gabriëls hem over om actief te worden voor de Volksunie. In Riemst is Peumans sinds 1982 gemeenteraadslid, hij is ook schepen (wethouder) en burgemeester geweest. Landelijk raakte hij bekend vanaf 2004, toen hij gekozen werd in het Vlaamse parlement. In 2009 werd hij voorzitter.

Peumans werd een opvallende verschijning in de Vlaamse politiek. Door zijn gevoel voor humor, door zijn directe uitspraken, maar vooral omdat hij links bleef. De Volksunie vervulde van begin jaren zestig tot eind jaren negentig in België de functie die D66 had in Nederland. Het vertolkte de idealen van de ‘protestgeneratie’: pacifisme, aandacht voor het milieu, bestuurlijke vernieuwing en directe democratie. Na een interne richtingenstrijd evolueerde de linkse Volksunie in 2001 tot de liberaal-conservatieve N-VA. Peumans vond de Volksunie ‘een gezelligere partij’, maar bleef trouw aan het Vlaams-nationalisme. Zonder zijn linkse voorkeuren te verhullen.

Doelgroepen

Dit boek is interessant voor drie groepen lezers. Om te beginnen voor Belgen met belangstelling voor Belgische en/of Vlaamse politiek. Jan groeide op in een Vlaams-nationalistisch gezin. Via dit boek krijgen lezers de naoorlogse geschiedenis van het Vlaams-nationalisme mee. Daarnaast is het geschikt voor liefhebbers van regionale geschiedenis. Peumans’ leven speelde zich af in beide Limburgen. Als plaatselijk bestuurder haalde hij ook de regionale pers in Nederlands Limburg. Tot slot is het voor Nederlanders een leesbare introductie in de naoorlogse Belgische politiek. Een aantal kwesties die in België de politiek hebben bepaald worden via deze biografie inzichtelijk gemaakt.

Boek: Jan Peumans – Een zachte anarchist

Bekijk dit boek bij:

×