Dark
Light

Japanse excuses voor ’troostmeisjes’ WOII

1 minuut leestijd
Voormalige 'Troostmeisjes' tijdens een protest bij de Japanse ambassade in Seoul, 2011 - cc
Voormalige 'Troostmeisjes' tijdens een protest bij de Japanse ambassade in Seoul, 2011 - cc

Japan en Zuid-Korea hebben gezamenlijk afspraken gemaakt over de zogenaamde Troostmeisjes-kwestie. Er is onder meer afgesproken dat de Japanse premier Abe officieel excuses gaat aanbieden. Ook komt er een fonds voor de misbruikte vrouwen waarin Japan geld stort.

Japanse 'Troostmeisjes' - wiki
Japanse ‘Troostmeisjes’ – wiki
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden duizenden vrouwen door de Japanners gedwongen seks te hebben met militairen. De vrouwen moesten de mannen zogenaamd “troost” bieden. In totaal werden er tijdens de oorlog zo’n 200.000 van vrouwen als seksslaaf ingezet. Deze waren niet alleen afkomstig uit Zuid-Korea maar ook uit onder meer Japan zelf, China, Taiwan en Nederlands-Indië.

Twintig jaar geleden bood Japan al eens officieel excuses aan, maar de zaak ligt nog altijd gevoelig. Ook omdat verschillende hoge Japanse politici de afgelopen jaren aangaven niet blij te zijn met de gemaakte excuses. Volgens deze politici is er helemaal geen bewijs dat vrouwen gedwongen werden tot seks met Japanse soldaten. Daarnaast zou er geen sprake zijn geweest van stelselmatig misbruik.

Vanwege de kwestie staat de relatie tussen Japan en Zuid-Korea al langere tijd onder spanning. Volgens analisten kan het nu gesloten akkoord de weg vrijmaken voor de normalisering van de betrekkingen.

Japan stort 1 miljard yen (7,5 miljoen euro) in een speciaal fonds voor de misbruikte vrouwen.

Boek over Troostmeisjes: Schaamte en onschuld

×