John Venn (1834-1923) – Engelse logicus en wiskundige

Het is maandag exact 180 jaar geleden dat de Engelse logicus en wiskundige John Venn werd geboren. Google staat bij dat feit stil met een interactieve Doodle op de startpagina van de zoekmachine.

John Venn
John Venn
John Venn (1834-1923) was begin twintigste eeuw de bekendste logicus ter wereld. Hij schreef verschillende boeken over logica, waaronder The Logic of Chance en Symbolic Logic.

Venn werd onder meer bekend door de introductie van het naar hem vernoemde Venndiagram, een grafische voorstelling van logische relaties tussen meerdere verzamelingen. Dit systeem is ook terug te vinden in de Google Doodle. Bezoekers kunnen in de Doodle links een keus maken uit vijf objecten in cirkels, zoals ‘auto’, ‘vis’ of ‘gitaar’. Vervolgens kan rechts nog een keus gemaakt worden uit vijf andere objecten. Als dit gedaan is presenteert de Doodle een logische uitkomst van die twee. Zo vormen ‘auto’ en ‘ijs’ bijvoorbeeld een ‘dweilwagen’.

Leerzaam

De Doodle ter ere van de Engelse logicus werd ontwikkeld door Google-ontwerper Mike Dutton. Omdat veel mensen voor het eerst op school horen over het Venndiagram, wilde Dutton een Doodle maken die ook voor kinderen leerzaam zou zijn. De stijl van de Doodle was oorspronkelijk ook gebaseerd op het ontwerp van oude wis- en scheikundeboeken.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over:

1 Comment Join the Conversation →