Dark
Light

John Venn (1834-1923) – Engelse logicus en wiskundige

Auteur:
1 minuut leestijd
Google doodle ter ere van logicus John Venn
Google doodle ter ere van logicus John Venn

Het is maandag exact 180 jaar geleden dat de Engelse logicus en wiskundige John Venn werd geboren. Google staat bij dat feit stil met een interactieve Doodle op de startpagina van de zoekmachine.

John Venn
John Venn
John Venn (1834-1923) was begin twintigste eeuw de bekendste logicus ter wereld. Hij schreef verschillende boeken over logica, waaronder The Logic of Chance en Symbolic Logic.

Venn werd onder meer bekend door de introductie van het naar hem vernoemde Venndiagram, een grafische voorstelling van logische relaties tussen meerdere verzamelingen. Dit systeem is ook terug te vinden in de Google Doodle. Bezoekers kunnen in de Doodle links een keus maken uit vijf objecten in cirkels, zoals ‘auto’, ‘vis’ of ‘gitaar’. Vervolgens kan rechts nog een keus gemaakt worden uit vijf andere objecten. Als dit gedaan is presenteert de Doodle een logische uitkomst van die twee. Zo vormen ‘auto’ en ‘ijs’ bijvoorbeeld een ‘dweilwagen’.

Leerzaam

De Doodle ter ere van de Engelse logicus werd ontwikkeld door Google-ontwerper Mike Dutton. Omdat veel mensen voor het eerst op school horen over het Venndiagram, wilde Dutton een Doodle maken die ook voor kinderen leerzaam zou zijn. De stijl van de Doodle was oorspronkelijk ook gebaseerd op het ontwerp van oude wis- en scheikundeboeken.


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×