De Vlaamse wetenschapper Simon Stevin (1548-1620) is bekend geworden vanwege zijn waardevolle bijdragen aan de wiskunde, natuurkunde, maar ook aan de waterbouw- en landmeetkunde. Stevin vond het decimale stelsel voor breuken uit en ontwierp als ingenieur forten, verdedigingswerken, havenwerken en molens.
Leonardo van Pisa, beter bekend als Fibonacci, was een Italiaanse wiskundige die bekend werd met de naar hem vernoemde 'Rij van Fibonacci'.
De uitdrukking "Volgens Bartjens..." danken we aan schoolmeester Willem Bartjens (1569-1638). In 1604 publiceerde hij zijn beroemde rekenboek.
De Amerikaanse wiskundige Claude Shannon, ook wel de “vader van de informatietheorie” genoemd, werd vandaag precies 100 jaar geleden geboren.
Onlangs verscheen bij Hollands Diep de biografie 'Alan Turing, het Enigma' van Andrew Hodges. Het enigma in de ondertitel slaat niet alleen op de persoon, maar ook op zijn bekendste wapenfeit: het mede ontcijferen van de geheime Duitse code tijdens de Tweede Wereldoorlog.
George Boole is de geschiedenisboeken ingegaan als de uitvinder van de naar hem vernoemde booleaanse logica, die de basis vormt voor de digitale computerlogica.
We moeten als historici over onze trauma’s van het eindexamen wiskunde A heen zien te komen en statistiek en kwantitatieve methodes beter gaan begrijpen. Daarmee begrijpen we de economische en financiële wereld om ons heen beter. Alleen zo blijven we relevant.
John Venn was begin 20e eeuw de bekendste logicus ter wereld. Hij schreef diverse boeken over logica, waaronder The Logic of Chance en Symbolic Logic.
De vierdelige dvd-serie The Story of Maths voert de lezer mee op een reis door de geschiedenis van de wiskunde. Professor Marcus du Sautoy behandelt helder het ontstaan van de belangrijkste wiskundige principes in vroegere beschavingen zoals die van Egypte, Mesopotamië, China, het Midden-Oosten en Europa.
De Zwitserse wiskundige en natuurkundige Leonhard Euler heeft op vrijwel elk gebied van de wiskunde belangrijke bijdragen geleverd.