Paus Sylvester II ontdekte onder meer de Arabische cijfernotatie en introduceerde deze in het Westen. Dat droeg enorm bij aan de ontwikkeling van de wetenschap en hielp met name de wiskunde een flinke stap vooruit.
De woordcombinatie ‘gulden snede’ lijkt misschien wat op de bekende gulden middenweg, maar heeft een hele andere achtergrond en betekenis. Hoe komen we aan de zegswijze dat iets een gulden snede is? En wat betekent dit precies?
De Vlaamse wetenschapper Simon Stevin (1548-1620) is bekend geworden vanwege zijn waardevolle bijdragen aan de wiskunde, natuurkunde, maar ook aan de waterbouw- en landmeetkunde. Stevin vond het decimale stelsel voor breuken uit en ontwierp als ingenieur forten, verdedigingswerken, havenwerken en molens.
Leonardo van Pisa, beter bekend als Fibonacci, was een Italiaanse wiskundige die bekend werd met de naar hem vernoemde 'Rij van Fibonacci'.
De uitdrukking "Volgens Bartjens..." danken we aan schoolmeester Willem Bartjens (1569-1638). In 1604 publiceerde hij zijn beroemde rekenboek.
De Amerikaanse wiskundige Claude Shannon, ook wel de “vader van de informatietheorie” genoemd, werd vandaag precies 100 jaar geleden geboren.
Alan Turing stond aan de wieg van de moderne computer. De basis voor zijn roem legde hij met de publicatie van het artikel ‘On computable numbers’ in 1936.
George Boole is de geschiedenisboeken ingegaan als de uitvinder van de naar hem vernoemde booleaanse logica, die de basis vormt voor de digitale computerlogica.
We moeten als historici over onze trauma’s van het eindexamen wiskunde A heen zien te komen en statistiek en kwantitatieve methodes beter gaan begrijpen. Daarmee begrijpen we de economische en financiële wereld om ons heen beter. Alleen zo blijven we relevant.
John Venn was begin 20e eeuw de bekendste logicus ter wereld. Hij schreef diverse boeken over logica, waaronder The Logic of Chance en Symbolic Logic.
De Egyptenaren waren de eerste wiskundige vernieuwers en maakten – gebaseerd op de tien vingers – al gebruik van een decimaal systeem. Het belangrijkste document dat de Egyptenaren hebben achterlaten, was het zogenoemd Rhind-papyrus.
De Zwitserse wiskundige en natuurkundige Leonhard Euler heeft op vrijwel elk gebied van de wiskunde belangrijke bijdragen geleverd.