Leonhard Euler (1707-1783) – Zwitserse wiskundige

Leonhard Euler
Leonhard Euler

Het is maandag precies 306 jaar geleden dat de Zwitserse wiskundige en natuurkundige Leonhard Euler werd geboren. Hij is een van de beroemdste wiskundigen aller tijden.

Doodle voor Leonhard Euler
Doodle voor Leonhard Euler
Het bekende logo van Google wordt op bijzondere dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 306e geboortedag van Leonhard Euler (1707-1783) is het traditionele logo maandag vervangen door een aantal wiskundige afbeeldingen en berekeningen.

Leonhard Euler werd op 15 april 1707 geboren in Bazel en studeerde daar vanaf 1720 onder leiding van Johann Bernouilli, telg uit beroemd geslacht van wiskundigen. Euler onderhield vriendschappelijke betrekkingen met twee zoons van zijn leraar, Daniël en Niclaus, en werd zo de wereld van de wiskunde ingezogen.

Frederik de Grote

In 1727 vertrok Euler naar Sint-Petersburg waar hij enkele jaren later hoogleraar in de natuurkunde en wiskunde werd. In 1741 reisde hij op uitnodiging van Frederik de Grote naar Berlijn waar hij lid werd van de Academie. Later keerde Euler weer terug naar Sint-Petersburg. In 1738 had hij bij een ziekte al een oog verloren en vanaf 1766 werd het zicht met zijn overgebleven oog steeds minder tot hij in 1771 geheel blind was. Ondanks zijn blindheid bleef Euler hard doorwerken.

Euler was een zeer productief wiskundige. Zijn verzameld werk beslaat zo’n zeventig delen. Bijna de helft daarvan ontstond na 1765 toen de wiskundige dus al zeer slecht zag.

Leonhard Euler heeft op vrijwel elk gebied van de wiskunde belangrijke bijdragen geleverd. Hij legde bijvoorbeeld de basis voor de getallentheorie en op het gebied van de oneindige reeks maakte Euler naam met zijn zogenaamde sommatieformule. De notatie π, voor de verhouding tussen omtrek en diameter, raakte door Leonhard Euler algemeen in gebruik.

Euler werd vooral bekend om zijn analytische benadering van de wiskunde. Hij is daarnaast echter ook bekend om zijn werk op het gebied van akoestiek, de sterrenkunde en de optica.

A Tribute to Euler – William Dunham

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: