Dark
Light

Kardinaal de Richelieu en de Richelieuperen

Geschiedenis met een Smaakje
Auteur:
1 minuut leestijd
Peren (cc - Pixabay)
Peren (cc - Pixabay)

Iedereen kent de vraag “wat eten wij vandaag” En het antwoord is meestal: “een soepje, aardappelen, vlees en groente en een toetje”. De werkelijkheid is vaak grappiger. Want ook al staan wij er niet bij stil, met een bintje, een chateaubriand met bismarckgarnituur en een pêche melba verorberen wij in feite een bord met beroemdheden.

In deze rubriek worden de achtergrondverhalen van diverse culinaire woordmakers beschreven.

Kardinaal de Richelieu en de Richelieutaart, de Richelieuperen en het garnituur Richelieu

De Richelieu
Kardinaal de Richelieu
Armand Jean du Plessis, Cardinal-Duc de Richelieu et de Fronsac (1585-1642) was een Franse geestelijke, edelman en staatsman. Hij werd gewijd tot bisschop in 1608 en hij ging later de politiek in, waar hij in 1616 staatssecretaris werd. Richelieu steeg snel in aanzien, in zowel de Katholieke kerk als in de Franse regering, want hij werd kardinaal in 1622 en de eerste minister van koning Lodewijk XIII in 1624.

Kardinaal de Richelieu werd bekend als “eerste minister” van de koning. Als gevolg daarvan wordt hij beschouwd als ’s werelds eerste premier in de moderne zin van woord. Door het afremmen van de macht van de adel transformeerde hij Frankrijk in een sterke gecentraliseerde staat. Hij is één van de hoofdpersonen in het boek De drie musketiers van Alexander Dumas en de daarop volgende verfilmingen. Richelieu is bekend onder de bijnaam “l’Eminence Rouge” (de Rode Eminentie) vanwege de rode tint van een klerikaal kleed van een kardinaal en de aanspreekvorm “eminentie” voor een kardinaal

Fijnproever

De kardinaal gold als een fijnproever. Als bevorderaar van de kookkunst gaf de kardinaal voldoende aanleiding om spijzen met zijn naam te vereren. Bekend werd het garnituur Richelieu: met gehakt gevulde kleine tomaten en champignonkoppen in de oven gaar maken, serveren met gesmoorde sla en kasteelaardappelen met licht gebonden vleesjus. Dit garnituur hoort bij grote stukken vlees zoals rundfilet.

Een Richelieutaart is een taart met abrikozen en banketbakkersroom, amandelsnippers en geglaceerd met gesmolten suiker met marasquin en versierd met engelwortel. Richelieuperen zijn eren gepocheerd in rode bordeaux met suiker, kaneel en sinaasappelschilletjes. Koud geserveerd met de wijn, die gebonden is met aalbessengelei en slagroom.

~ Girbe Buist
www.buistbelevingsprojecten.nl

Drs Girbe Buist (1955) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na een korte loopbaan in de Volwasseneneducatie (onder meer Open Universiteit) heeft hij 25 jaar gewerkt als adviseur erfgoed bij de Stichting Kunst & Cultuur Overijssel. Sinds twee jaar is hij eigenaar van het bureau Buistbelevingsprojecten en houdt hij zich bezig met projectmanagement, tekstproducties en fondsenwerving. Daarnaast is hij freelancejournalist en schrijft hij boeken en artikelen over regionale geschiedenis en immaterieel erfgoed. Verder geeft hij rondleidingen in de Hanzestad Zwolle. Sinds kort schrijft hij voor Historiek de rubriek Taalmuseum.

Voor meer informatie zie de website www.buistbelevingsprojecten.nl