Kantoor en schoolKantoor en school

César de Choiseul, graaf van Plessis-Praslin en de pralines

Geschiedenis met een Smaakje

Iedereen kent de vraag “wat eten wij vandaag” En het antwoord is meestal: “een soepje, aardappelen, vlees en groente en een toetje”. De werkelijkheid is vaak grappiger. Want ook al staan wij er niet bij stil, met een bintje, een chateaubriand met bismarckgarnituur en een pêche melba verorberen wij in feite een bord met beroemdheden.

- ad -

In deze rubriek worden de achtergrondverhalen van diverse culinaire woordmakers beschreven.

César de Choiseul, graaf van Plessis-Praslin en de pralines

César de Choiseul
César de Choiseul
Een praline is een stuk zoetigheid met een chocoladelaagje omringd, dat verschillende vullingen kan hebben. Het meest gebruikelijk is een vulling op basis van noten, praliné, of op basis van room. Andere mogelijkheden zijn marsepein, noga of gedroogd fruit. Soms zijn pralines gevuld met sterke drank, met name likeur. De praline is een specialiteit van België en in het bijzonder de stad Brussel.

Deze lekkernij hebben wij te danken aan de oplettendheid van de kok Lassagne. In het woord is nog de titel te herkennen van zijn werkgever César de Choiseul, graaf van Plessis-Praslin. Deze Franse maarschalk (1598-1675) had uiteraard het nodige keukenpersoneel en toen Lassagne op een keer een koksjongen zag knabbelen aan een amandel met een restje karamel, kreeg hij het idee om hele amandelen te laten koken in suiker. De zo verkregen snoepjes waren zo lekker, dat de graaf ze zelfs strategisch ging gebruiken. Als minister van Lodewijk XIII en Lodewijk XIV merkte hij namelijk dat de heren gemakkelijker te bepraten waren, wanneer ze ondertussen op pralines konden knabbelen.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Lassagne verliet zijn werkgever uiteindelijk en stichtte in 1630 in Montargis het “Maison de la Praline” dat nog steeds bestaat.

~ Girbe Buist
www.buistbelevingsprojecten.nl


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Over zwarte zwanen en geschiedenis

  Over zwarte zwanen en geschiedenis

  Vanaf de Middeleeuwen komen de zwanen de Brugse geschiedenis binnengezwommen. In het begin van de vijftiende eeuw had Brugge immers het recht om zwanen te houden afgekocht van de graaf van Vlaanderen. Zwanen werden in deze tijd gezien als een …Lees bericht »
 • Wie was Neeltje Jans?

  Wie was Neeltje Jans?

  Wie was Neeltje Jans eigenlijk? Het antwoord is niet zo eenvoudig. Volgens de meeste historici is de naam afkomstig van de oude godin Nehalennia.Lees bericht »
 • Nostalgie: bankbiljetten uit het guldentijdperk

  Nostalgie: bankbiljetten uit het guldentijdperk

  Als geschiedenismagazine willen we ons niet begeven in een 'terug naar de euro'-discussie, maar het is wel aardig om nog eens terug te kijken naar de bankbiljetten uit het guldentijdperk. De ontwerpers van die biljetten hadden immers vaak oog voor …Lees bericht »
 • (Geheim)zinnige geschiedenis van de wereld

  (Geheim)zinnige geschiedenis van de wereld

  In het oude Griekenland, zo weten we via geschiedschrijvers uit de Oudheid, waren aan de openbare tempels in onder meer Thebe, Eleusis en Efeze – dé religieuze ontmoetingsplekken in klassiek Griekenland -, zogenoemde ‘mysteriescholen’ verbonden.Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!