Dark
Light

Koffiepot-icoon Renato Bialetti overleden

Auteur:
1 minuut leestijd
Verschillende modellen van de Bialetti-koffiepot
Verschillende modellen van de Bialetti-koffiepot (CC BY-SA 4.0 - Takeaway - wiki)

De Italiaanse ondernemer Renato Bialetti is deze week op 93-jarige leeftijd overleden. Hij maakte een uitvinding van zijn vader, de achthoekige Bialetti-koffiemaker, wereldberoemd.

Bialetti-koffiemaker op het gasfornuis - cc
Bialetti-koffiemaker op het gasfornuis – cc
In de jaren vijftig van de vorige eeuw bracht de Italiaan de typische koffiepot op de markt. Officieel gaat het om de Moka Express maar in de volksmond werd de pot bekend als de Bialetti-koffiemaker.

Het aluminium apparaatje moet op het gasfornuis gezet worden en bevat een waterreservoir en een opvangbakje. Daartussen wordt een filter voor de koffie geplaatst. Zodra het water in het bakje gaat koken ontstaat er druk in het reservoir. Via een buisje en het filter wordt het water vervolgens door de koffie heen omhoog geperst naar het extractiegedeelte.

De koffie die met de Bialetti gemaakt wordt valt niet onder de noemer espresso omdat de druk lager is dan in een espressomachine. Ook het voor espresso kenmerkende schuimlaagje ontbreekt. De achthoekige koffiemaker werd in de jaren vijftig enorm populair. De meeste Italiaanse gezinnen hebben het apparaat wel in huis en ook in veel Nederlandse huishoudens is de Bialetti te vinden.

Reclame voor de Moka Express koffiepot

×