Week van de koloniale geschiedenis

Krantenarchief KB uitgebreid met na-oorlogse kranten

De Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag heeft zijn webdienst Historische Kranten met 500.000 pagina’s uitgebreid. Er zijn nu twee miljoen pagina’s raadpleegbaar.

Uit heel Nederland, de West en uit vier eeuwen zijn er kranten bijgekomen. Voor het eerst zijn er nu ook na-oorlogse kranten, zoals het Nieuwsblad van het Noorden, de Amigoe di Curaçao en de Juinensche courant, toegevoegd.

De webdienst Historische Kranten is sinds zijn lancering in mei 2010 al bijna een miljoen keer bezocht. Gelijktijdig met de aanvulling van een half miljoen pagina’s is de KB ook overgestapt op nieuwe software. De site zou hierdoor sneller moeten werken. Tot eind volgend jaar zal de webdienst in fasen worden uitgebreid van twee miljoen naar negen miljoen pagina’s.

Kooten en de Bie

Bijzonder is dat ook de Juinensche Courant gedigitaliseerd is. Deze krant werd in 1982 en 1983 gemaakt door het cabaretduo Van Kooten en De Bie als een parodie op een huis-aan-huisblad. De KB over andere gedigitaliseerde kranten:

- advertentie -

“Ruim twintig achttiende-eeuwse kranten, zoals Utrechtsche Courant en Nationaale Courant, laten de ontwikkeling van de Bataafse republiek tot en met de inlijving bij Frankrijk zien. Enkele Surinaamse kranten uit de negentiende eeuw zijn nu beschikbaar, en dertig jaargangen van de twintigste-eeuwse Amigoe di Curaçao. De Amigoe is van na de oorlog; voor het eerst zijn recentere kranten opgenomen. Belangrijke delen van het Nieuwsblad van het Noorden en het Nieuwsblad van Friesland zijn nu doorzoekbaar, evenals enige jaargangen van De Telegraaf, met de eerste kleurenpagina’s in de website.”

De KB scant pagina’s in van ruim zeventig kranten. Volgens de KB is de webdienst de grootste, gratis toegankelijke online krantendatabank ter wereld.

Lees ook: Delpher.nl: goudmijn voor historische informatie

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: