Dark
Light

Kunsthandelaar ontdekt drie Koekkoeks

Auteur:
2 minuten leestijd
Het ontdekte werk van Hermanus Koekkoek (Foto: Kas Buunk)
Het ontdekte werk van Hermanus Koekkoek (Foto: Kas Buunk)

De jonge kunsthandelaar Kas Buunk heeft recent bij drie verschillende Nederlandse veilinghuizen drie werken werken van leden van de bekende Nederlandse kunstenaarsdynastie Koekkoek ontdekt. De handelaar kocht de werken in totaal voor 4.405 euro. Een koopje. De werken zijn naar schatting namelijk zo’n 65.000 euro waard. De ontdekte schilderijen zijn gemaakt door Hermanus, Willem en Jan H.B. Koekkoek, vader en zonen van de beroemde schildersfamilie.

De vijfentwintigjarige Buunk ontdekte als eerste een werk van Hermanus Koekkoek, de marinevertolker van de familie. Het werk (zie afbeelding boven) stond in een veilingcatalogus omschreven als een werk van diens zoon Jan. Het bleek echter gesigneerd te zijn door zijn bekendere vader. Buunk:

“Aan de kwaliteit en penseelvoering konden we zien dat het Hermanus moest zijn, maar dat het ook gesigneerd is voegt veel zekerheid en waarde toe. Zojuist ontdekte ik zelfs dat het in 1888 geveild is bij Christie’s, Londen – voor ’35 pounds en 14 shillings’.”


De Willem Koekkoek (Foto: Kas Buunk)
De Willem Koekkoek (Foto: Kas Buunk)

Willem Koekkoek

De tweede vondst was een paneel van Willem Koekkoek, die zich als enige van zijn familie specialiseerde in het Hollandse stadsgezicht. Het stond omschreven als ‘Hollandse School, gesigneerd “K.K.”’, maar die eerste letter blijkt eigenlijk een “W” te zijn.

“In het Museum B.C. Koekkoek-Haus in Kleef hangt een vergelijkbaar schilderij uit 1860, toen Willem Koekkoek 21 was. Beide werken baseerde hij op de Zaltbommelse kerk, met enige artistieke vrijheden, en zullen in hetzelfde jaar geschilderd
zijn.”


Jan H.B. Koekkoek (Foto: Kas Buunk)
Jan H.B. Koekkoek (Foto: Kas Buunk)

Jan H.B. Koekkoek

Het derde gevonden paneel is voluit gesigneerd en gedateerd ‘Jan H.B. Koekkoek 1861’, zoals de Gooische schilder zichzelf noemde. Kas Buunk:

“Met name in de lucht en golfslag zie je dat hij goed heeft opgelet bij de lessen van zijn vader. Toevallig was hij ook 21 toen hij dit schilderde.”

Dynastie

Met achttien schilders uit vijf generaties neemt de familie Koekkoek een prominente plaats in de negentiende-eeuwse Nederlandse schilderkunst in. Barend Cornelis Koekkoek is de belangrijkste schilder van de familie. Hij woonde in een neoclassicistisch kunstenaarspaleis in Kleef, waar tegenwoordig het Museum B.C. Koekkoek-Haus gevestigd is. De bekende Nederlandse kunsthandel Simonis & Buunk is nauw betrokken bij dit museum. Kas Buunk is voorzitter van de Koekkoek Documentatie Stichting, die zich inzet om het complete oeuvre van de familie Koekkoek in kaart te brengen en vervalsingen de wereld uit te helpen.

Buunk gaat de komende tijd met zijn vader Frank de collectie van het Museum B.C. Koekkoek-Haus taxeren en digitaliseren.

Eerdere ontdekking van Buunk: Jonge kunsthandelaar ontdekt werk Cornelis Springer
Ook interessant: Hermanus Willem Koekkoek (1867-1929) – Schilder-illustrator

×