Dark
Light

Lijst met alle winnaars van Milaan-San Remo (1907-2024)

2 minuten leestijd
Finish van Milaan-San Remo in 2017, gewonnen door Michał Kwiatkowski
Finish van Milaan-San Remo in 2017, gewonnen door Michał Kwiatkowski (voor Peter Sagan en Julian Alaphilippe) - CC BY-SA 4.0 / Claudio Martino

De wielerklassieker Milaan-San Remo, bijgenaamd La Classicissima of La Primavera (de lente), wordt al sinds 1907 verreden. Het is de allereerste grote klassieker van het wielerseizoen. Met een lengte van maar liefst 298 kilometer is het tevens de langste eendagskoers van het jaar.

Milaan-San Remo in 1914
Milaan-San Remo in 1914
Niet zo verwonderlijk is dat de klassieker het vaakst is gewonnen door een Italiaan. Maar liefst 51 keer kwam er een Italiaanse renner als eerste over de meet. België staat in het landenklassement met 22 zeges op de tweede plek. Met name Eddy Merckx was zeer succesvol. Deze recordwielrenner deed zijn bijnaam De kannibaal gedurende zijn loopbaan eer aan en won de klassieker zeven keer. De voorjaarsklassieker werd in totaal vier keer gewonnen door een Nederlander. De laatste keer in 2023, door Mathieu van der Poel.

Uithoudingsvermogen

Nog meer dan bij andere wielerkoersen moeten de deelnemers van Milaan-San Remo flink wat uithoudingsvermogen hebben. Met bijna driehonderd kilometer is de koers dan ook een stuk langer dan andere (eveneens zware!) klassiekers. Maarten Tjallingii, een Nederlandse renner die maar liefst drie keer in een vroege kopgroep zat, zei ooit het volgende over de lengte van Milaan-San Remo:

Het is heel raar om na een uur koers ineens een bordje met 275 kilometer tegen te komen. Of 250, of 200. Want normaal zijn dat de wedstrijdafstanden. Dan denk je wel: oké, dit is nog best ver.
Een jaar voordat in 1907 de eerste officiële editie van Milaan-San Remo werd verreden, was er al eens een amateurwedstrijd van Milaan naar San Remo gehouden. Die wedstrijd was weinig succesvol maar journalist Tullo Morgagni, die enkele jaren daarvoor ook al de Ronde van Lombardije had georganiseerd, zag toch mogelijkheden en besloot een professionele wielerwedstrijd te organiseren die over hetzelfde traject liep. Hieronder een overzicht van alle winnaars van de klassieker:

De winnaars van Milaan-San Remo

×