Lijst met namen vermiste Drentse jongens uit Napoleons leger gevonden

Medewerkers van het Drents Archief hebben een lijst uit 1814 gevonden met daarom de namen van inwoners van Drenthe die dienst deden in het leger van Napoleon en niet terugkeerden naar de provincie. Waarschijnlijk sneuvelden ze tijdens een van de veldtochten van de Franse keizer.


RTV Drenthe bericht over de vondst. Volgens onderzoeker Gerben Dijkstra heeft men nu voor het eerst in beeld welke jongens uit Drenthe de diensttijd in het Franse leger niet hebben overleefd. Op de lijst staan zo’n 160 namen.

Volkerenslag

Mannen werden in deze tijd bij loting verplicht om dienst te nemen in het leger van Napoleon. Volgens de onderzoekers overleefden maar weinig inwoners van Drenthe de veldslagen, zo’n 3 tot 5 procent. Velen zouden om het leven zijn gekomen tijdens de veldtocht naar Rusland of de Volkerenslag bij Leipzig.

- advertentie -

De onderzoekers zijn van plan de gevonden lijst te digitaliseren.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: