Dark
Light

Verborgen verleden: een genealogische ontdekkingstocht

Auteur:
2 minuten leestijd
Verborgen verleden
Verborgen verleden

Onderzoek naar de eigen familiegeschiedenis is de afgelopen jaren – wellicht mede door de vergrijzing – steeds populairder geworden. Wekelijks is bij de NTR het tv-programma Verborgen verleden te zien, waarin bekende Nederlanders als Maarten van Rossem en Jack van Gelder op zoek gaan naar het wel en wee van hun voorgeslacht. Het mooi boek Verborgen verleden. Het stamboomboek (WBooks, 2014), is de officiële uitgave die, in het verlengde van het televisieprogramma, genealogisch geïnteresseerden een handleiding biedt om hun familiegeschiedenis te onderzoeken.

Ouderwetse familieboom
Ouderwetse familieboom
De auteur, drs. Rob van Drie, is plaatsvervangend directeur van het Centraal Bureau voor Genealogie en heeft al verscheidene boeken over stamboomonderzoek op zijn naam staan. Zijn nieuwste boek wijst de lezer de weg bij het zoeken, vinden en verwerken van genealogische gegevens, waarbij hoofdstukken over onderzoeksmethodiek, bronnen en internetgebruik elkaar afwisselen.

Methodiek

Stamboomonderzoek begint met het verzamelen van primaire gegevens van de onderzochte personen. Dit zijn de basisgegevens, zoals – naast natuurlijk de namen – de geboorte-, huwelijks- en overlijdensdatum. Vervolgens gaat de onderzoekers kijken of er, zo genoemd in vakjargon, secundaire gegevens (aanvullende gegevens) te vinden zijn: woonplaats(en), hoe de personen opgroeiden, eventuele opleidingen, gegevens over hun baan, bezittingen, enzovoort…

In het methodologische openingshoofdstuk lezen we verder over de grotere mogelijkheden binnen het onderzoeksveld door internet en door DNA-onderzoek. Ook komen hier verscheidene vormen van voorouderonderzoek aan bod, zoals de kwartierstaat, de stamreeks, naamreeks en verwantschapsreeks.

Nicolai en Floris V

De volgende twee hoofdstukken brengen de fysieke instellingen in kaart waar informatie is te vinden, zoals archieven, het Centraal Bureau voor Genealogie, waterschapsdocumenten, bibliotheken en musea. Daarna wordt de lezer ingewijd in de wijze waarop hij/zij het onderzoek het beste kan opstarten, na uiteraard eerst te hebben gekeken of andere familieleden al niet het een en ander opgespoord of de mormonen niet toevallig al wat familie-informatie hebben gevonden, die zij gebruiken voor de plaatsvervangende doop.

Verborgen verleden – Stamboomboek
Verborgen verleden – Stamboomboek
In de overige hoofdstukken komen onderzoeksmethoden aan bod en wordt de lezer de weg gewezen in het woud aan informatiebronnen, zoals oral history, internet, de burgerlijke stand, notariële archieven, doop-, trouw- en begraafregisters, historische belastinggegevens, (e)migratiedatabanken en familiewapens.

Het aardige van dit prachtig vormgegeven boek is dat de lopende tekst wat luchtiger is gemaakt door korte stukjes over deelnemers aan het tv-programma, compleet mét hun stamboom, onder wie Joost Prinsen, Cornald Maas, Gerdi Verbeet, en Ruben Nicolai. Laatstgenoemde BN’er stamt af van onder meer graaf Floris V.

Boek: Verborgen verleden. Het stamboomboek
Terugkijken: ‘Verborgen Verleden’ met Jack van Gelder

Enne Koops (1978-2023) was historicus en docent geschiedenis en maatschappijleer aan het Rietschans College in Ermelo. Zijn interesse ging uit naar onderwerpen als religie- en cultuurgeschiedenis, oorlogen, migratie, en de geschiedenis van Noord-Amerika, Nederland en Duitsland. Publiceerde vele artikelen op Historiek. Zie ook: In memoriam

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×