Lijst van winnaars van de Amstel Gold Race (1966-2024)

Limburgs Mooiste
Auteur:
2 minuten leestijd
Samuel Sanchez tijdens de beklimming van de Cauberg - Amstel Gold Race 2014
Samuel Sanchez tijdens de beklimming van de Cauberg - Amstel Gold Race 2014 (CC BY-SA 3.0)

De Amstel Gold Race, de enige wielerklassieker van Nederland, wordt al sinds 1966 verreden. De koers voert de deelnemers over een groot aantal Limburgse heuvels en eindigt na veel draaien en keren op de Rijksweg bij Vilt (Valkenburg). De klassieker is in de loop der tijd door een groot aantal verschillende renners met uiteenlopende nationaliteiten gewonnen.

Jan Raas na de winst van de Amstel Gold Race 1978
Jan Raas na de winst van de Amstel Gold Race 1978 (CC0 – Bert Verhoeff – Anefo)
Nederlandse wielrenners wonnen de koers het vaakst, namelijk achttien keer. Van hen is Jan Raas veruit de bekendste. Deze wielrenner, die sowieso zeer veel wielerklassiekers op zijn naam schreef, won de Amstel Gold Race maar liefst vijf keer. Hierdoor kwam de koers eind jaren twintig ook wel bekend te staan als de Amstel Gold Raas.

In recenter tijden boekte de Belgische renner Philippe Gilbert meerdere keren succes in Limburg. Hij schreef de klassieker al vier keer op zijn naam, waardoor men de koers ook wel Amstel Gilbert Race ging noemen. En de renner zelf kreeg de bijnaam Mister Cauberg, een verwijzing naar de belangrijkste beklimming van de klassieker.

Parcours

De start- en finishplaats van de koers, die ook wel Limburgs Mooiste wordt genoemd, waren niet altijd hetzelfde. Vroeger werd bijvoorbeeld ook wel eens gefinisht in Maastricht, waar tegenwoordig gestart wordt. De finish lag ook verschillende jaren op de top van de Cauberg in Valkenburg.

Vandaag de dag moeten renners na de laatste beklimming van deze heuvel nog een eindje doorrijden voor ze de finish bereiken. Enkele andere bekende hellingen die bedwongen moeten worden zijn de Keutenberg, Bemelerberg, Gulperbergweg, Kruisberg, Geulhemmerberg en de Eyserbosweg.

Hieronder een lijst van alle winnaars van de Amstel Gold Race, met daarbij ook hun nationaliteit:

Winnaars bij de vrouwen

Sinds 2001 kent de Amstel Gold Race ook een editie voor vrouwelijke profwielrenners. Tussen 2004 en 2016 werd deze koers echter niet verreden. Hieronder de namen van de winnaars van de afgeronde edities:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.