Maria Nuñez, van brandstapel naar vrijheid (foto’s)

Foto: marianunez.nl
Momenteel reist de musical Maria Nuñez, asielzoekster in onze Gouden Eeuw door het land. Deze musical speelt zich af in de zeventiende eeuw en vertelt het verhaal van een vrouw die katholiek is gedoopt maar in haar hart Jodin is. In 1593 Portugal ontvlucht deze Maria Nuñez haar geboorteland Portugal, waar verdenking van Joods geloven dan al tot de brandstapel kan leiden. Ze trekt naar Holland, het enige land met geloofsvrijheid.


Het idee voor de musical ontstond enkele jaren geleden toen scriptschrijver Frans Lavell in een boekwinkeltje in Parijs het werkje Être Juive à Amsterdam au temps de Spinoza (Jood zijn in Amsterdam ten tijde van Spinoza), van de Franse historicus De Mechoulan tegenkwam. In dit boekje las Lavell onder meer over de vlucht van Nuñez die Holland zag als een soort beloofde land. In de musical wordt haar bijzondere verhaal verteld.

In de musical zijn vooral veel Sefardische liederen te horen. De sopraan Tamar Niamut en de tenor Augusto Valença zingen en spelen de hoofdrollen.

- advertentie -

De afgelopen weken is de musical al te zien geweest in Amsterdam en Amersfoort en de komende tijd worden Arnhem, Groningen, Baarn en Amstelveen nog aangedaan. Bekijk hieronder een foto-impressie en bezoek de website www.marianunez.nl voor meer informatie.

Lees ook het achtergrondartikel van scriptschrijver Frans Lavell: Maria Nuñez, asielzoekster in onze Gouden Eeuw

Foto-impressie:

Video – Scéne uit de musical:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: