Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Mark David Chapman (1955) – De moordenaar van John Lennon

Op 8 december 1980 schoot Mark David Chapman van dichtbij ex-Beatle John Lennon neer. De muzikant overleed korte tijd later aan zijn verwondingen. Wie was de moordenaar van John Lennon?

- ad -

Na zijn daad werd Mark David Chapman al snel opgepakt. Wat zijn motief was om Lennon neer te schieten is nooit helemaal duidelijk geworden. Bijzonder was dat Chapman de moordplek niet verliet nadat hij zijn vijf kogels had afgevuurd. De moordenaar bleef ter plekke en las The Catcher in the Rye, een beroemd boek van J.D. Salinger. Dit boek had grote invloed op het leven van Chapman, die zich identificeerde met hoofdpersonage Holden Caulfield die mensen in het boek herhaaldelijk nep noemt. Chapman gebruikte die bewoording ook als hij over Lennon sprak. Hij zou ook boos zijn geweest op de Beatles-zanger omdat die in een interview had gezegd dat de Beatles “populairder waren dan Jezus Christus”.

Levenslang

Na zijn arrestatie liet Chapman de politie weten dat hij al een keer eerder naar New York was afgereisd met de bedoeling Lennon te vermoorden. Enkele uren voor de moord was hij al naar het Dakota gebouw in New York gegaan waar John Lennon woonde. Hij had Lennon zelfs aangesproken en hem een exemplaar van de elpee Double Fantasy laten signeren.

Chapman bekende schuldig te zijn aan de moord op de beroemde Beatle en wilde per se niet ontoerekeningsvatbaar worden verklaard. Hij werd uiteindelijk veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Sinds 2000 kan de veroordeelde moordenaar iedere twee jaar om vervroegde vrijlating vragen. Chapman maakt iedere keer gebruik van dat recht, maar zijn verzoek wordt steevast afgewezen door de Board of Parole. Dit ook tot opluchting van Lennon’s weduwe Yoko Ono die Chapman nog altijd beschouwd als een bedreiging voor haar en haar familie. Chapman heeft tegenover de reclasseringscommissie al wel eens gezegd dat hij spijt heeft van zijn daad en een veranderd man is.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Mark David Chapman zit tegenwoordig gevangen in de Wende Correctional Facility in New York. Eerder zat hij jaren vast in de Attica State Prison in de buurt van Buffalo.

Psychiatrie

Mark David Chapman werd op 10 mei 1955 geboren in Fort Worth, Texas. Bekend is dat hij in zijn jeugd problemen had met drugs, veel spijbelde, enige tijd op straat leefde en een periode in een psychiatrisch ziekenhuis verbleef. In 1971 bekeerde Chapman zich tot het christelijk geloof.

Lees ook: De moord op John Lennon – 8 december 1980

Larry King interview Mark David Chapman

- ad -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Ontdekking van een Groninger boer

  Ontdekking van een Groninger boer

  Dat in de Republiek tegen de pokken werd ingeënt voordat de Engelsman Edward Jenner ontdekte wat deze ziekte inhield, is te danken aan het werk van de Nederlander Geert Reinders. Die had al in 1774 een effectieve methode van enting …Lees bericht »
 • De Ierse Vrijstaat (1916-1939)

  De Ierse Vrijstaat (1916-1939)

  De strijd van de Ieren om zich te ontdoen van de Britse overheersing is een bloedige geweest. Deze begint met een opstand in 1916 en loopt zes jaar later uit op een burgeroorlog. Uiteindelijk krijgt de Ierse Vrijstaat vorm die …Lees bericht »
 • Het Duitse Driekeizerjaar (1888)

  Het Duitse Driekeizerjaar (1888)

  De vader van Wilhelm II, kroonprins Friedrich Wilhelm, was al ernstig ziek toen keizer Wilhelm I nog aan het bewind was. De oude Wilhelm merkte ooit bijna verontschuldigend op, dat hij toch moeilijk de hand aan zichzelf kon slaan om …Lees bericht »
 • Ooggetuigen van de Killing Fields

  Ooggetuigen van de Killing Fields

  "Als we hadden geweten dat we gedood zouden worden, waren we wel het bos in gevlucht. Om daar opgegeten te worden door tijgers…"Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!