Schijnbedrieger en liedboekje, 1735

Het kleine liedboekje dat hier is afgebeeld heeft als adres: t’ Amsterdam, Bij Josua Huneveldt. Schilder in de Tuijnstraat. Anno 1735. Nu kon men in de winkel van een schilder ook wel boekjes kopen, maar dit is een bijzonder geval.

Het liedboekje is niet gedrukt maar geschilderd; het is een zogenaamde schijnbedrieger. Huneveldt heeft een gedrukt liedboekje minutieus nageschilderd en de bladzijden afgedekt met geschilderde papiertjes met ornamenten, bloemen of speelkaarten. Men vermoedt dat Huneveldt dit kunststukje vervaardigde om kinderen op school beter te leren kijken en ze te laten wennen aan de romeinse letters in plaats van de ouderwetse gotische. Een later voorbeeld van een echt gedrukt liedboekje zie je hier ook. Lees hier meer.

Vorige topstukVolgende topstuk

Boek: Honderd hoogtepunten uit de Koninklijke Bibliotheek

- advertentie -
Schijnbedrieger en liedboekje, 1735 (KB)
Schijnbedrieger en liedboekje, 1735 (KB)
Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Schijnbedrieger en liedboekje, 1735. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: