Schijnbedrieger en liedboekje, 1735

Het kleine liedboekje dat hier is afgebeeld heeft als adres: t’ Amsterdam, Bij Josua Huneveldt. Schilder in de Tuijnstraat. Anno 1735. Nu kon men in de winkel van een schilder ook wel boekjes kopen, maar dit is een bijzonder geval.

Het liedboekje is niet gedrukt maar geschilderd; het is een zogenaamde schijnbedrieger. Huneveldt heeft een gedrukt liedboekje minutieus nageschilderd en de bladzijden afgedekt met geschilderde papiertjes met ornamenten, bloemen of speelkaarten. Men vermoedt dat Huneveldt dit kunststukje vervaardigde om kinderen op school beter te leren kijken en ze te laten wennen aan de romeinse letters in plaats van de ouderwetse gotische. Een later voorbeeld van een echt gedrukt liedboekje zie je hier ook. Lees hier meer.

Vorige topstukVolgende topstuk

Boek: Honderd hoogtepunten uit de Koninklijke Bibliotheek

- advertentie -
Schijnbedrieger en liedboekje, 1735 (KB)
Schijnbedrieger en liedboekje, 1735 (KB)
Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Schijnbedrieger en liedboekje, 1735. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: