Dark
Light

Schijnbedrieger en liedboekje, 1735

1 minuut leestijd
Schijnbedrieger en liedboekje, 1735 (KB)
Schijnbedrieger en liedboekje, 1735 (KB)

Het kleine liedboekje dat hier is afgebeeld heeft als adres: t’ Amsterdam, Bij Josua Huneveldt. Schilder in de Tuijnstraat. Anno 1735. Nu kon men in de winkel van een schilder ook wel boekjes kopen, maar dit is een bijzonder geval.

Het liedboekje is niet gedrukt maar geschilderd; het is een zogenaamde schijnbedrieger. Huneveldt heeft een gedrukt liedboekje minutieus nageschilderd en de bladzijden afgedekt met geschilderde papiertjes met ornamenten, bloemen of speelkaarten. Men vermoedt dat Huneveldt dit kunststukje vervaardigde om kinderen op school beter te leren kijken en ze te laten wennen aan de romeinse letters in plaats van de ouderwetse gotische. Een later voorbeeld van een echt gedrukt liedboekje zie je hier ook. Lees hier meer.

Vorige topstukVolgende topstuk

Boek: Honderd hoogtepunten uit de Koninklijke Bibliotheek

Schijnbedrieger en liedboekje, 1735 (KB)
Schijnbedrieger en liedboekje, 1735 (KB)
Expositie Topstukken KB

Voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur was in 2014 een expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteerden de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Schijnbedrieger en liedboekje, 1735. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

×