Dark
Light

Mata Hari-veiling brengt 45.000 euro op

1 minuut leestijd
Persoonlijke bezittingen Mata-Hari onder de hamer (De Zwaan)
Persoonlijke bezittingen Mata-Hari onder de hamer (De Zwaan)

Maandag zijn ongeveer 150 voorwerpen van de beroemde danseres Mata Hari (1867-1917) geveild voor een bedrag van ruim 45.000 euro. Topstuk was een broche die Mata-Hari vlak voor haar arrestatie in 1917 in bewaring gaf aan een Duitse militair. Hiervoor werd 5.568 euro neergelegd.

Er werden verder onder meer veel persoonlijke brieven, Sinterklaas-gedichten, poeziealbums en foto’s geveild. Onder de hamer kwam ook één van de weinig bekende portretten die van Mata-Hari zijn vervaardigd, een pastel van Henri Rudaux (1870-1927), een bekende Franse schilder, tekenaar en posterontwerper. Uit de getypte verslagen van haar ondervraging door Scotland Yard blijkt dat een afbeelding van een portret van haar aan Mata-Hari werd getoond met de vraag of zij deze persoon was, hetgeen zij bevestigde.

De objecten werden geveild door nazaten van Rudolph MacLeod, Mata Hari’s echtgenoot. Een gedeelte van de collectie brieven en foto’s werd eerder geschonken aan Tresoar, het Fries Historisch en Letterkundig Centrum in Leeuwarden. Het gaat onder meer om veel brieven van MacLeod gericht aan Margaretha Zelle (‘O heerlijke Griet’) die hij schreef vanuit Nederlands-Indië. Zijn kasboek is bewaard gebleven evenals de brieven die hun dochter Non schreef aan haar vader. Deze brieven zullen door Tresoar worden geïnventariseerd waarna ze voor onderzoekers ter inzage worden gesteld.

De totale opbrengst van de veiling was geschat op 17.000 maar werd uiteindelijk 45.000, onder meer dankzij veel interesse vanuit Nieuw-Zeeland.

Lees ook: Mata Hari (1867-1917) – Exotisch danseres (en spion?)
Boek: Denk niet dat ik slecht ben – Mata Hari

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×