Mata Hari-veiling brengt 45.000 euro op

Maandag zijn ongeveer 150 voorwerpen van de beroemde danseres Mata Hari (1867-1917) geveild voor een bedrag van ruim 45.000 euro. Topstuk was een broche die Mata-Hari vlak voor haar arrestatie in 1917 in bewaring gaf aan een Duitse militair. Hiervoor werd 5.568 euro neergelegd.

Er werden verder onder meer veel persoonlijke brieven, Sinterklaas-gedichten, poeziealbums en foto’s geveild. Onder de hamer kwam ook één van de weinig bekende portretten die van Mata-Hari zijn vervaardigd, een pastel van Henri Rudaux (1870-1927), een bekende Franse schilder, tekenaar en posterontwerper. Uit de getypte verslagen van haar ondervraging door Scotland Yard blijkt dat een afbeelding van een portret van haar aan Mata-Hari werd getoond met de vraag of zij deze persoon was, hetgeen zij bevestigde.

De objecten werden geveild door nazaten van Rudolph MacLeod, Mata Hari’s echtgenoot. Een gedeelte van de collectie brieven en foto’s werd eerder geschonken aan Tresoar, het Fries Historisch en Letterkundig Centrum in Leeuwarden. Het gaat onder meer om veel brieven van MacLeod gericht aan Margaretha Zelle (‘O heerlijke Griet’) die hij schreef vanuit Nederlands-Indië. Zijn kasboek is bewaard gebleven evenals de brieven die hun dochter Non schreef aan haar vader. Deze brieven zullen door Tresoar worden geïnventariseerd waarna ze voor onderzoekers ter inzage worden gesteld.

De totale opbrengst van de veiling was geschat op 17.000 maar werd uiteindelijk 45.000, onder meer dankzij veel interesse vanuit Nieuw-Zeeland.

- advertentie -

Lees ook: Mata Hari (1867-1917) – Exotisch danseres (en spion?)
Boek: Denk niet dat ik slecht ben – Mata Hari

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: