Mata Hari-veiling brengt 45.000 euro op

Maandag zijn ongeveer 150 voorwerpen van de beroemde danseres Mata Hari (1867-1917) geveild voor een bedrag van ruim 45.000 euro. Topstuk was een broche die Mata-Hari vlak voor haar arrestatie in 1917 in bewaring gaf aan een Duitse militair. Hiervoor werd 5.568 euro neergelegd.

Er werden verder onder meer veel persoonlijke brieven, Sinterklaas-gedichten, poeziealbums en foto’s geveild. Onder de hamer kwam ook één van de weinig bekende portretten die van Mata-Hari zijn vervaardigd, een pastel van Henri Rudaux (1870-1927), een bekende Franse schilder, tekenaar en posterontwerper. Uit de getypte verslagen van haar ondervraging door Scotland Yard blijkt dat een afbeelding van een portret van haar aan Mata-Hari werd getoond met de vraag of zij deze persoon was, hetgeen zij bevestigde.

De objecten werden geveild door nazaten van Rudolph MacLeod, Mata Hari’s echtgenoot. Een gedeelte van de collectie brieven en foto’s werd eerder geschonken aan Tresoar, het Fries Historisch en Letterkundig Centrum in Leeuwarden. Het gaat onder meer om veel brieven van MacLeod gericht aan Margaretha Zelle (‘O heerlijke Griet’) die hij schreef vanuit Nederlands-Indië. Zijn kasboek is bewaard gebleven evenals de brieven die hun dochter Non schreef aan haar vader. Deze brieven zullen door Tresoar worden geïnventariseerd waarna ze voor onderzoekers ter inzage worden gesteld.

De totale opbrengst van de veiling was geschat op 17.000 maar werd uiteindelijk 45.000, onder meer dankzij veel interesse vanuit Nieuw-Zeeland.

- advertentie -

Lees ook: Mata Hari (1867-1917) – Exotisch danseres (en spion?)
Boek: Denk niet dat ik slecht ben – Mata Hari


Archiefstukken:

 • Het fietsvraagstuk

  Het fietsvraagstuk

  Na zijn huwelijk ontpopt schoenmaker Nicolaas, mijn overgrootvader, zich als nieuwe bekeerling algauw tot een spilfiguur in de gereformeerde kerk van het Oost-Groningse Stadskanaal. Hij wordt benoemd tot lid van … Lees verder »
 • Guy Gibson, icoon van Bomber Command

  Guy Gibson, icoon van Bomber Command

  “Een man geboren voor oorlog, maar ook geboren om te sneuvelen in de oorlog. Een man van grote moed, inspiratie en leiderschap.” Het waren deze woorden die Barnes Wallis, de … Lees verder »
 • De geschiedenis van de doodstraf

  De geschiedenis van de doodstraf

  Op 6 augustus 1890 was het zover: naast het gevangenispersoneel, de officieren van justitie, 25 getuigen en 2 persvertegenwoordigers verzamelde zich een groot aantal artsen en technische experts in de … Lees verder »
 • Vrouwen tot 1956 handelingsonbekwaam

  Vrouwen tot 1956 handelingsonbekwaam

  Op 14 juni 1956 werd de 'Wet handelingsonbekwaamheid' afgeschaft. Getrouwde vrouwen mochten werken, een bankrekening openen en zonder toestemming van manlief op reis. Lees verder »
Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister