Dark
Light

Moderne robothond bewaakt ruïnestad Pompeii

Auteur:
1 minuut leestijd
De robothond in Pompeii
De robothond in Pompeii (Still Youtube)

De Romeinse ruïnestad Pompeii heeft sinds kort een nieuwe bewoner: de robothond Spot. Het ‘dier’ wordt onder meer gebruikt om eventuele veiligheidsrisico’s in de verschillende gebouwen op te sporen. Ook wordt de hond ingezet om tunnels te traceren die zijn gegraven door illegale schatzoekers.

Spot patrouilleert sinds kort door de straten van Pompeii en kan daar vrijwel elke ruimte betreden én onderzoeken. De robot is hiervoor toegerust met een 360 graden camera. Ook kleine ruimtes zijn toegankelijk voor de robot. De nieuwe waakhond van Pompeii is ontworpen door het Amerikaanse bedrijf Boston Dynamics en wordt geassisteerd door een kleine drone met een laser-scanner. Deze drone is in staat 3D scans te maken van de oude ruïnes in de Romeinse stad.

Tijdens de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus overleden duizenden inwoners van Pompeii. De stad werd begraven onder een zes meter dikke laag vulkanische as. Deze laag zorgde ervoor dat de stad 1600 jaar lang intact bleef en latere generaties kunnen zien tonen hoe het dagelijks leven er vroeger in de stad ongeveer uitzag.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×