Dark
Light

Munt ter gelegenheid van ‘200 jaar Koninkrijk’

Auteur:
1 minuut leestijd

Afb: Rijksoverheid
Afb: Rijksoverheid
Ter gelegenheid van de viering 200 jaar Koninkrijk is bij de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) in Utrecht maandag een bijzondere 2 euromunt geslagen.

Het ontwerp van de hand van ontwerpster Roosje Klap en architect Claudia Linders bevat de profielen van de zeven opeenvolgende staatshoofden gedurende de 200 jaar van het Koninkrijk. De munt toont een constante lijn – ontworpen als lint – die begint bij Koning Willem I, II en III en doorloopt via Koningin Wilhelmina, Juliana en Beatrix om uiteindelijk aan te komen bij Koning Willem-Alexander.

De ceremoniële eerste slag van de herdenkingsmunt werd verricht door Piet Hein Donner, vicepresident van de Raad van State. De twee euromunt wordt in een oplage van 3,5 miljoen stuks in circulatie gebracht. Staatssecretaris Frans Weekers over de nieuwe munt:

“De munt doet recht aan de geschiedenis en feestelijkheid die hoort bij de viering van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk. Wat deze munt extra speciaal maakt, is dat dit de eerste bijzondere 2 euromunt is met Koning Willem-Alexander.”

Toespraak staatssecretaris bij eerste slag munt ‘200 jaar Koninkrijk’

Speciale munt ter ere van 200 jaar koninkrijk

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×