Week van de koloniale geschiedenis

Nebraska – Amerikaanse staat

Cornhusker State

Amerikaanse staat met de bijnaam Cornhusker State. Nebraska heeft een oppervlakte van 200.520 km² en ongeveer 1,9 miljoen inwoners. Omaha is de grootste stad van de staat maar niet de hoofdstad. Dat is Lincoln.

Voor de komst van blanke kolonisten werd Nebraska bewoond door verschillende indianenstammen. De eerste blanken die het gebied aandeden waren van Franse komaf. In de zestiende en zeventiende eeuw werden delen van het gebied al bewoond door Franse pelsjagers. Pas als de Amerikaanse explorers Meriwether Lewis en William Clark in opdracht van de toenmalige president Thomas Jefferson tussen 1804 en 1806 het continent verkennen, krijgt Nebraska meer bekendheid en komen er ook steeds meer kolonisten naar het gebied.

De staat Nebraska in het rood gemarkeerd
De staat Nebraska in het rood gemarkeerd

Zegel van Nebraska
Zegel van Nebraska
Door de toestroom van kolonisten worden de indianen die al lange tijd in het gebied woonden meer en meer opgejaagd. Onder meer indianen van de stammen de Pawnees en de Omaha’s worden gedwongen (delen van hun) land
af te staan. Nebraska hoorde van 1700 tot 1803 bij het Franse Louisiana. In 1854 werd het gebied officieel een territorium. Op 1 maart 1867 trad Nebraska als staat toe tot de Unie.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: