Nederland wordt Europees kampioen voetbal (25 juni 1988)

Auteur:
2 minuten leestijd
Nederlands elftal in het Panini-album van 1988
Nederlands elftal in het Panini-album van 1988 (Historiek, YV)

Op 25 juni 1988 won Nederland voor het eerst in de geschiedenis het Europees kampioenschap voetbal. Voor veel Nederlanders is dit nog altijd hét grootste gloriemoment uit de vaderlandse sportgeschiedenis.

Logo van het EK 1988
Het EK in Duitsland begon voor de Nederlandse ploeg met onder andere Marco van Basten en Erwin Koeman weinig veelbelovend. De eerste groepswedstrijd tegen de Sovjet-Unie werd verloren met 0-1, vanwege de stugge verdediging van de Russen.

Geluk

Ook de tweede wedstrijd was geen makkie. Tegen de Engelsen scoorde Nederland wel drie keer, maar had het ook het nodige geluk dat de Engelsen één bal tegen de paal en één tegen de binnenkant van de paal schoten. Het werd uiteindelijk 3-1.

Rare kopbal

Vervolgens moest Oranje de volgende wedstrijd tegen Ierland winnen om door te gaan. Dat leek lange tijd niet te gaan lukken. Weer werd het elftal gered door een bal op de paal van Ierland. Acht minuten voor het einde belandde een mislukt afstandsschot van Koeman per ongeluk op het hoofd van Wim Kieft en via een merkwaardige curve stuiterde de bal uiteindelijk achter de Ierse keeper: 1-0.

Wraak

De trofee, de Coupe Henri Delaunay (CC BY-SA 3.0 - Кирилл Венедиктов - wiki)
De trofee, de Coupe Henri Delaunay (CC BY-SA 3.0 – Кирилл Венедиктов – wiki)
De écht historische wedstrijd was de halve finale tegen West-Duitsland. Na de nederlaag op het WK van 1974, toen West-Duitsland in de finale Nederland had verslagen, was Duitsland zelf dé plek voor de ultieme wraak. Voor het eerst tijdens het EK liet Oranje sprankelend voetbal zien. Toch leek het lange tijd niet te lukken om ook een doelpunt te maken. In de rust stond het nog steeds 0-0. Na een onterechte strafschop werd het zelfs 1-0 voor Duitsland en kort daarna schopte Jürgen Klinsman maar een paar centimeter naast het doel van Hans van Breukelen. Een kwartier voor tijd kreeg Oranje onverwachts een penalty en waren de teams weer in evenwicht. In de 89ste minuut schoot Marco van Basten Nederland voor het eerst in de geschiedenis naar een EK-finale.

Wondergoal

In die finale kwam het elftal weer oog in oog te staan met de Sovjet-Unie. Na een half uur stond Oranje dankzij een rake kopbal van Ruud Gullit op 1-0. Tien minuten na rust besliste Marco van Basten de wedstrijd met zijn mooiste doelpunt. Daarna werd het spannend, doordat de Sovjet-Unie een strafschop kreeg. Deze werd echter tegen gehouden door Van Breukelen. Vervolgens was het wachten op het laatste fluitsignaal. Nederland was Europees Kampioen.

Enkele jaren geleden werd de EK-finale van 1988 verkozen tot hét Studio Sport-moment.

Ook interessant: Het Europees Kampioenschap van Denemarken
Boek: 1988 – Wij hielden van Oranje