Dark
Light

Lijst van Europees kampioenen voetbal

Van 1960 tot 2020/21
Auteur:
1 minuut leestijd
Eerste winnaars van het EK Voetbal in het Panini-album van 1988
Eerste winnaars van het EK Voetbal in het Panini-album van 1988 (Foto Historiek)

Het Europees kampioenschap voetbal wordt eens in de vier jaar gehouden. De eerste editie vond in 1960 plaats in Frankrijk en werd toen gewonnen door de Sovjet-Unie, mede door toedoen van de sterk keepende Lev Jasjin die veel aanvallen van Joegoslavië wist af te slaan. Tijdens de eerste editie namen zeventien landen deel aan het toernooi. De hedendaagse grootmachten West-Duitsland, Italië en Engeland ontbraken echter.

De trofee, de Coupe Henri Delaunay (CC BY-SA 3.0 - Кирилл Венедиктов - wiki)
De trofee, de Coupe Henri Delaunay (CC BY-SA 3.0 – wiki)
Tijdens het EK Voetbal wordt gespeeld om de Coupe Henri Delaunay. Deze beker is vernoemd naar de Franse voetbalpersoonlijkheid Henri Delaunay (1883-1955) die aan de basis stond van het eerste Europees kampioenschap voetbal. Hij kwam al in 1927 met het idee voor het toernooi. De eerste editie werd echter pas gespeeld na zijn dood.

Duitsland en Spanje waren tot nu toe het meest succesvol. Beide landen wonnen het toernooi drie keer. Frankrijk werd verder twee keer Europees Kampioen. Nederland won het toernooi één keer, in 1988. België was in 1980 verliezend finalist.

Bronzen medaille

Sinds het EK van 2020 wordt er niet meer gespeeld om de derde en vierde plaats. Nederland speelde de ‘kleine finale’ voor die tijd verschillende keren en won vier keer de bronzen medaille (1976, 1992, 2000 en 2004). België won deze medaille in 1972.

Topscorer

De Portugese spits Cristiano Ronaldo is de topscorer aller tijden het EK Voetbal. Tijdens vijf toernooien scoorde hij in totaal veertien doelpunten. Op deze lijst wordt de Portugees op ruime afstand gevolgd door de Franse aanvaller Michel Platini (negen doelpunten).

Lijst van Europees kampioenen en verliezend finalisten:

Het initiatief voor het eerste WK Voetbal werd genomen door de Fransman Jules Rimet (1873-1956). Naar deze voormalige FIFA-president werd ook de eerste trofee vernoemd, de Coupe Jules Rimet.

Lees ook: Nederland wordt Europees kampioen voetbal (25 juni 1988)
…of: Het Europees Kampioenschap van Denemarken
…of: Hup Holland Hup – Een bekend (Duits?) voetballied
Overzicht van Boeken over voetbal(geschiedenis) en voetballers

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

×