Dark
Light

Lijst met winnaars van het EK Voetbal

Alle winnaars, van 1960 tot 2020/21
Auteur:
2 minuten leestijd
Eerste winnaars van het EK Voetbal in het Panini-album van 1988
Eerste winnaars van het EK Voetbal in het Panini-album van 1988 (Foto Historiek)

Het Europees kampioenschap voetbal wordt eens in de vier jaar gehouden. De eerste editie vond in 1960 plaats in Frankrijk en werd toen gewonnen door de Sovjet-Unie, mede door toedoen van de sterk keepende Lev Jasjin die veel aanvallen van Joegoslavië wist af te slaan. Tijdens de eerste editie kwalificeerden zich slechts vier landen voor het eindtoernooi. De hedendaagse grootmachten West-Duitsland, Italië en Engeland ontbraken.

De trofee, de Coupe Henri Delaunay (CC BY-SA 3.0 - Кирилл Венедиктов - wiki)
De trofee, de Coupe Henri Delaunay (CC BY-SA 3.0 – wiki)
Tijdens het EK Voetbal wordt gespeeld om de Coupe Henri Delaunay. Deze beker is vernoemd naar de Franse voetbalpersoonlijkheid Henri Delaunay (1883-1955) die aan de basis stond van het eerste Europees kampioenschap voetbal. Hij kwam al in 1927 met het idee voor het toernooi. De eerste editie werd echter pas na zijn overlijden gespeeld.

Duitsland en Spanje waren tot nu toe het meest succesvol. Beide landen wonnen het toernooi drie keer. Frankrijk werd verder twee keer Europees Kampioen. Nederland won het toernooi één keer, in 1988. België was in 1980 verliezend finalist.

Bronzen medaille en aantal deelnemers

Sinds het EK van 2020 wordt er niet meer gespeeld om de derde en vierde plaats. Nederland speelde de ‘kleine finale’ voor die tijd verschillende keren en won vier keer de bronzen medaille (1976, 1992, 2000 en 2004). België won deze medaille in 1972.

Vandaag de dag is het een stuk lastiger om Europees kampioen te worden, dan in de beginjaren. Tijdens de eerste edities kwalificeerden zich namelijk slechts vier landen voor het eindtoernooi. In 1980 namen voor het eerst acht nationale teams deel aan het hoofdtoernooi en werd het dus al wat ingewikkelder om kampioen te worden. In 1996 werd het aantal deelnemende landen uitgebreid naar zestien. En sinds 2016 kunnen maar liefst vierentwintig landen zich kwalificeren voor het vierjaarlijkse voetbaltoernooi. In totaal worden er in het hoofdtoernooi maar liefst eenenvijftig wedstrijden gespeeld.

Topscorer

De Portugese spits Cristiano Ronaldo is de topscorer aller tijden het EK Voetbal. Tijdens vijf toernooien scoorde hij in totaal veertien doelpunten. Op deze lijst wordt de Portugees op ruime afstand gevolgd door de Franse aanvaller Michel Platini (negen doelpunten).

Lijst van Europees kampioenen en verliezend finalisten:

Het initiatief voor het eerste WK Voetbal werd genomen door de Fransman Jules Rimet (1873-1956). Naar deze voormalige FIFA-president werd ook de eerste trofee vernoemd, de Coupe Jules Rimet.

Boek: Euro 2024 – De officiële gids

×