Nederlandse mijnenjager vindt Duitse onderzeeboot

De Nederlandse mijnenjager Zr. Ms. Makkum heeft 8,5 mijl uit de kust van Cap Barfleur (Normandië) het wrak gevonden van een Duitse onderzeeboot uit de Eerste Wereldoorlog. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om het wrak van de UC-69, die in 1917 zonk na een botsing met een andere Duitse onderzeeboot, de U-96. Dat meldt het ministerie van Defensie.

Stuurwiel, periscoop en luik van de gezonken onderzeeboot. (Defensie)
Stuurwiel, periscoop en luik van de gezonken onderzeeboot. (Defensie)
De vondst is eind oktober al gedaan, maar nu pas bekendgemaakt omdat men eerst wilde weten om welk wrak het ging.

UC-69

De UC-69 vertrok op 4 december 1917 uit Zeebrugge om mijnen te leggen op de vaarwegen van en naar de Franse havenstad Cherbourg. Op 6 december rond 20.00 uur werd de onderzeeboot per ongeluk geramd door U-96 die op weg was naar huis. Hierna konden nog achttien bemanningsleden, waaronder Oberleutnant zur See Hugo Thielmann, overstappen op de U-96. De Duitse onderzeeboot zonk binnen tien minuten. Elf bemanningsleden bevonden zich op dat moment nog aan boord. Toen de boot de zeebodem raakte, ontploften de boegtorpedo’s.

De Nederlandse mijnenjager Zr. Ms. Makkum ontdekte het wrak van de onderzeeboot bij toeval, tijdens een operatie waarbij een deel van de zeebodem voor de Franse kust in kaart werd brengen.

- advertentie -

Defensie:

“De bemanning ‘zag’ het wrak met de sonar op de bodem liggen. Op de zeekaarten werd vermeld dat er op die plaats een onbekend wrak moest liggen. Registers van gezonken schepen brachten echter geen uitkomst. Commandant van de Makkum luitenant-ter-zee der eerste klasse Maarten Veenstra besloot daarop het wrak de onderzoeken met de ‘Self Propelled Variable Depth Sonar’. Die maakte scherpe opnamen van de restanten van de onderzeeboot. Die werden opgestuurd naar onderzeebootdeskundige kapitein-luitenant-ter-zee b.d. Jouke Spoelstra.”

Nadat Spoelstra bouwtekeningen van de Duitse UC-klasse II onderzeeboten had bestudeerd, concludeerde hij dat het ging om de UC-69.

Boek: Monografie Nederlandse Onderzeeboten

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: