Dark
Light

Nieuwe digitale kopieën gemaakt van dagboeken Anne Frank

1 minuut leestijd
Omslag van het dagboek van Anne Frank
Omslag van het dagboek van Anne Frank

Op initiatief van het Anne Frank Fonds in Bazel zijn de originele dagboeken van Anne Frank opnieuw gedigitaliseerd, conform de nieuwste inzichten en technieken. De nieuwe kopieën worden overgedragen aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, dat ze beschikbaar stelt voor onderzoek.

Er zijn digitale kopieën gemaakt van alle geschriften van Anne Frank: de drie originele dagboeken, het Verhaaltjesboek, het Mooie Zinnenboek en de losse vellen, die aan de basis stonden van Het Achterhuis. Het NIOD:

“Hierdoor blijven de originelen beschermd, en zijn ze tegelijkertijd zo goed mogelijk toegankelijk voor onderzoek.”

De dagboeken staan sinds 2009 in het UNESCO Memory of the World register.

Omdat voor de digitalisering de originele geschriften nodig waren, was dit een goed moment om deze documenten nader te onderzoeken. Onderzoekers hebben onder meer de materiële staat van de originele dagboeken bestudeerd. Dankzij dit onderzoek kan bepaald worden hoe de originele dagboeken het beste bewaard kunnen worden.

Boek: De dagboeken Van Anne Frank

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie