Nieuwe kinderfoto’s voor Nationaal Monument Kamp Vught

Portretten van kinderen van het kindertransport
Betje, Eddie, Isaac, Geertruida, Jenny, Sally: het zijn slechts enkele namen van joodse kinderen, die na het kindertransport vanuit Kamp Vught in juni 1943 werden vermoord in vernietigingskamp Sobibor. Op donderdag 3 november worden hun foto’s en die van acht andere kinderen toegevoegd aan de namenwand met de namen van 1269 kinderen in de expositie Alle kinderen, ze zijn weg. Kamp Vught, juni 1943.

Er waren slechts 160 foto’s bekend van de 1269 kinderen die met het kindertransport van 6 en 7 juni 1943 via Westerbork zijn- advertentie -
Frits en Martijn Messcher uit Rotterdam, 4 april 1943 (foto: privébezit)

gedeporteerd naar Sobibor, waar zij werden vergast. Hun namen zijn verwerkt in het kindermonument in Nationaal Monument Kamp Vught. Bij de opening van de expositie deed het herinneringscentrum een oproep om meer foto’s van de joodse kinderen te achterhalen. Meerdere mensen boden sindsdien kinderfoto’s en andere documentatie aan. Ook leverde de oproep nieuwe informatie op over andere gezinnen die in Kamp Vught gevangen waren en die niet in Sobibor terecht kwamen. Deze informatie wordt gebruikt voor onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe exposities en publicaties.

Jodenster

Eén van de nieuwe foto’s betreft twee kinderen van de familie Messcher: Martijn (1934) en Frits (1936) gingen met hun moeder Marie met het kindertransport naar Westerbork. Op de foto zien we vrolijke kinderen in de tuin, waarbij de Jodenster op de kleding van Martijn en Frits opvalt.
Vader Hermanus ging met zijn dochters Carola (1937) en Martha (1942) direct naar Westerbork. Baby Martha overlijdt in juni 1943 in kamp Westerbork; vader overlijdt in Theresia stad. Moeder, Martijn, Frits en Carola worden uiteindelijk in 1944 vermoord in Auschwitz.

Nationaal Monument Kamp Vught wil meer verhalen en foto’s over de andere kinderen verkrijgen, zodat hun levens in herinnering en hun gezichten niet vergeten worden. Wie een foto van een kind heeft, kan mailen naar foto@nmkampvught.nl of bellen met (073) 658 7065.
‘Alle kinderen, ze zijn weg’ is mogelijk gemaakt door bijdragen van de Provincie Noord-Brabant, vfonds, Vfonds, Stichting Levi Lassen en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

~ Nationaal Monument Kamp Vught

Wegens de grote belangstelling en waardering van bezoekers is de expositie verlengd tot 15 april 2012

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: