Kamp Vught (Konzentrationslager Herzogenbusch) werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's gebruikt als concentratiekamp. Het was het enige SS-concentratiekamp buiten Duitsland en de door Duitsland geannexeerde gebieden. In totaal zaten er ruim 31.000 mensen in Kamp Vught gevangen, waaronder 12.000 Joden en verder politieke gevangenen, Roma en Sinti, verzetsstrijders, Jehova's getuigen, homoseksuelen, zwervers, criminelen en zwarthandelaren. In het kamp zelf zijn zeker 735 mensen om het leven gekomen. Hoofdartikel:Kamp Vught – ConcentratiekampBoekentip:De geschiedenis van kamp Vught
Na een snelle ontruiming door de Duitsers werd Kamp Vught in oktober 1944 een interneringskamp voor mensen die ‘fout’ waren geweest. Er zaten NSB’ers, collaborateurs, kampbewakers en geharde Nederlandse SS’ers, maar ook onschuldigen...
Nationaal Monument Kamp Vught is onlangs in het bezit gekomen van drie bijzondere foto’s, die gemaakt zijn door een Duitse soldaat tijdens een van de Jodentransporten vanaf het station in Vught in mei 1943.
De herinneringscentra van de kampen Amersfoort en Vught krijgen twee miljoen euro voor uitbreiding en educatie. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vandaag bekendgemaakt.
Een klein popje van slechts 17 centimeter hoog symboliseert de gevangenschap van Riek Snel in Kamp Vught en haar verlangen naar vrijheid. In het SS-concentratiekamp maakte zij tijdens de Tweede Wereldoorlog een klein popje van ijzer, hout, een stukje kampkleding met hoofddoek met daaronder een plukje van Rieks eigen haar. Onder haar arm draagt het popje een boekje met de
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd – op verzoek van de bezetter – in Kamp Vught een werkplaats van Philips ingericht, waar producten als knijpkatten en radio’s werden gemaakt. De gevangenen die hier werkten vormden gezamenlijk het Philips-Kommando. Omdat Frits Philips vooraf een grote mate van eigen zeggenschap had bedongen, kon het Philips-Kommando gevangenen enige bescherming bieden.
De bouw van Kamp Vught, die gefinancierd werd met geroofde Joodse goederen, vond in 1942 plaats door een Nederlandse aannemer. In het kamp werden in de Tweede Wereldoorlog, tussen januari 1943 en september 1944, bijna 32.000 mensen opgesloten.
Op het buitenterrein van NM Kamp Vught komt een 'proefsleuf' op de plek waar een spoorlijn naar het kamp was, met name voor de aanvoer van vliegtuigwrakken.
Nieuw zijn bijvoorbeeld de beelden die een fotograaf van de Royal Canadian Air Force in november 1944 maakte van een groot veld, bezaaid met vliegtuigwrakken.
In kamp Vught, werden op 6 en 7 juni 1943 bijna 1300 kinderen op transport gesteld, de meeste vergezeld door hun moeders, soms met vaders, soms alleen.
Het geluid van getimmer klonk over de appèlplaats van kamp Vught. Op de plek waar gevangenen anders eindeloos moesten wachten totdat ze geteld waren en publieke afranselingen plaatsvonden, werd nu van houten planken een boksring gebouwd. De volgende dag, 15 juni 1943, stond een sportdag gepland met in de avond een boksevenement. Ook een achtvoudig Nederlands bokskampioen en goudenmedaillewinnaar op
Bij uitgeverij Cossee verscheen onlangs het boek 'Dansen om te overleven' van Steven Rosenfeld over bokslegende Ben Bril. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dook hij onder, maar werd verraden en opgepakt.
Pater Sebaldus regelde tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikadressen voor Joodse kinderen. In 1944 werd hij in Vught door de SS gefusilleerd. Volgende week wordt hem postuum de Yad Vashem-onderscheiding uitgereikt.
18 miljoen doden. Dat is de meest conservatieve schatting van het slachtofferaantal van de Goelag, het netwerk van werk- en strafkampen in de Sovjet-Unie.