Dark
Light

Kamp Vught

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/09/NM_Kamp_Vught_Wachttoren.JPG Kamp Vught (Konzentrationslager Herzogenbusch) werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's gebruikt als concentratiekamp. Het was het enige SS-concentratiekamp buiten Duitsland en de door Duitsland geannexeerde gebieden. In totaal zaten er ruim 31.000 mensen in Kamp Vught gevangen, waaronder 12.000 Joden en verder politieke gevangenen, Roma en Sinti, verzetsstrijders, Jehova's getuigen, homoseksuelen, zwervers, criminelen en zwarthandelaren. In het kamp zelf zijn zeker 735 mensen om het leven gekomen. Hoofdartikel: Kamp Vught – Concentratiekamp Boekentip: De geschiedenis van kamp Vught
Doosje, gemaakt door gevangene G. Wind tijdens zijn werk in het Philips-Kommando (collectie NMKV)

Philips-Kommando in Kamp Vught

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd – op verzoek van de bezetter – in Kamp Vught een werkplaats van Philips ingericht, waar producten als knijpkatten en radio’s werden gemaakt. De gevangenen die hier werkten vormden gezamenlijk het Philips-Kommando. Omdat Frits Philips vooraf een grote mate van eigen zeggenschap had bedongen, kon het Philips-Kommando gevangenen enige bescherming bieden.
2 minuten leestijd
Aankomst jodentransport op Versterplein (de heer Van Heel, collectie Nationaal Monument Kamp Vught)

Kamp Vught – Concentratiekamp

De bouw van Kamp Vught, die gefinancierd werd met geroofde Joodse goederen, vond in 1942 plaats door een Nederlandse aannemer. In het kamp werden in de Tweede Wereldoorlog, tussen januari 1943 en september 1944, bijna 32.000 mensen opgesloten.
4 minuten leestijd
1 2 3 5
×