Nationaal Monument Kamp Vught is onlangs in het bezit gekomen van drie bijzondere foto’s, die gemaakt zijn door een Duitse soldaat tijdens een van de Jodentransporten vanaf het station in Vught in mei 1943.
De herinneringscentra van de kampen Amersfoort en Vught krijgen twee miljoen euro voor uitbreiding en educatie. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vandaag bekendgemaakt.
Een klein popje van slechts 17 centimeter hoog symboliseert de gevangenschap van Riek Snel in Kamp Vught en haar verlangen naar vrijheid. In het SS-concentratiekamp maakte zij tijdens de Tweede Wereldoorlog een klein popje van ijzer, hout, een stukje kampkleding met hoofddoek met daaronder een plukje van Rieks eigen haar. Onder haar arm draagt het popje een boekje met de
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd – op verzoek van de bezetter – in Kamp Vught een werkplaats van Philips ingericht, waar producten als knijpkatten en radio’s werden gemaakt. De gevangenen die hier werkten vormden gezamenlijk het Philips-Kommando. Omdat Frits Philips vooraf een grote mate van eigen zeggenschap had bedongen, kon het Philips-Kommando gevangenen enige bescherming bieden.
De bouw van Kamp Vught, die gefinancierd werd met geroofde Joodse goederen, vond in 1942 plaats door een Nederlandse aannemer. In het kamp werden in de Tweede Wereldoorlog, tussen januari 1943 en september 1944, bijna 32.000 mensen opgesloten.
Het Vughts Museum en Nationaal Monument Kamp Vught gaan dagboeken en brieven uit de oorlogsperiode verzamelen voor een publicatie.
Op het buitenterrein van NM Kamp Vught komt een 'proefsleuf' op de plek waar een spoorlijn naar het kamp was, met name voor de aanvoer van vliegtuigwrakken.
Op drie plaatsen rond Kamp Vught is een deel van de kampgeschiedenis weer zichtbaar gemaakt.
“We speelden verstoppertje op de fusilladeplaats en wisten niet waar die hoge schoorsteenpijp op het terrein voor was gebruikt.”
Nieuw zijn bijvoorbeeld de beelden die een fotograaf van de Royal Canadian Air Force in november 1944 maakte van een groot veld, bezaaid met vliegtuigwrakken.
Op 6 juni 1943 - precies een jaar voor de geallieerde landing in Normandië - vertrok vanuit Kamp Vught het eerste transport van kinderen naar Sobibór.
Brieven uit 1943 vertellen het verhaal van de kindertransporten uit kamp Vught. Getuigen schreven hun familie en vrienden over wat ze zagen gebeuren.
In kamp Vught, werden op 6 en 7 juni 1943 bijna 1300 kinderen op transport gesteld, de meeste vergezeld door hun moeders, soms met vaders, soms alleen.
Gerda Nothmann werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door elektronicaconcern Philips uitgekozen om in Kamp Vught radiobuizen te maken.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren sommige mensen bereid ver te gaan om anderen te helpen.
Wat is moed en wanneer komt het boven? Deze een andere vragen worden beantwoorden aan hand van interessante heldenverhalen.
Het geluid van getimmer klonk over de appèlplaats van kamp Vught. Op de plek waar gevangenen anders eindeloos moesten wachten totdat ze geteld waren en publieke afranselingen plaatsvonden, werd nu van houten planken een boksring gebouwd. De volgende dag, 15 juni 1943, stond een sportdag gepland met in de avond een boksevenement. Ook een achtvoudig Nederlands bokskampioen en goudenmedaillewinnaar op
Bij uitgeverij Cossee verscheen onlangs het boek 'Dansen om te overleven' van Steven Rosenfeld over bokslegende Ben Bril. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dook hij onder, maar werd verraden en opgepakt.
Pater Sebaldus regelde tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikadressen voor Joodse kinderen. In 1944 werd hij in Vught door de SS gefusilleerd. Volgende week wordt hem postuum de Yad Vashem-onderscheiding uitgereikt.
18 miljoen doden. Dat is de meest conservatieve schatting van het slachtofferaantal van de Goelag, het netwerk van werk- en strafkampen in de Sovjet-Unie.
Idealistische communisten, naïeve gelukszoekers en gevangengenomen SS’ers; allen hebben zij de wreedheden van de Goelag aan den lijve moeten ondervinden. In de expositie worden enkele verhalen van Nederlanders uitgelicht om een beeld te geven van de diversiteit aan achtergronden.