In kamp Vught, werden op 6 en 7 juni 1943 bijna 1300 kinderen op transport gesteld, de meeste vergezeld door hun moeders, soms met vaders, soms alleen.
In het huis van haar oma zag Bertien Minco een tijd geleden een foto staan met daarop een afbeelding van twee jongens. Uiteindelijk besloot Minco op zoek te gaan naar deze ‘jongens van de foto’. Zondag 14 juli vertelt ze samen met cellist Bart van Rosmalen over deze zoektocht die de luisteraars onder meer langs kamp Vught, kamp Westerbork en
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb onthult woensdagmiddag in Hoek van Holland een monument ter nagedachtenis aan het zogenaamde Kindertransport van eind jaren dertig.
Betje, Eddie, Isaac, Geertruida, Jenny, Sally: het zijn slechts enkele namen van joodse kinderen, die na het kindertransport vanuit Kamp Vught in juni 1943 werden vermoord in vernietigingskamp Sobibor. Op donderdag 3 november worden hun foto’s en die van acht andere kinderen toegevoegd aan de namenwand met de namen van 1269 kinderen in de expositie Alle kinderen, ze zijn weg.
Bij Nationaal Monument Kamp Vught wordt zondag 5 juni een tentoonstelling geopend over de kindertransporten van juni 1943. Op diezelfde dag worden deze transporten, in bijzijn van Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, bij het nationaal monument in Vught herdacht.
Drieëntwintig Nederlanders ontvangen morgen postuum de hoogste onderscheiding die de staat Israël kent. Yad Vashem geeft hen de eretitel “Rechtvaardige onder de Volkeren” omdat ze zich tijdens de oorlog bekommerden om het lot van vervolgde Joden.
De documentaire Into the Arms of Strangers uit 2000 vertelt het verhaal van een reddingsoperatie tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij ongeveer 10.000 joodse kinderen uit de door de nazi’s bezette gebieden werden gered.