Dark
Light

Op zoek naar ‘de jongens’ van de foto

In het huis van haar oma zag Bertien Minco een tijd geleden een foto staan met daarop een afbeelding van twee jongens. Uiteindelijk besloot Minco op zoek te gaan naar deze ‘jongens van de foto’. Zondag 14 juli vertelt ze samen met cellist Bart van Rosmalen over deze zoektocht die de luisteraars onder meer langs kamp Vught, kamp Westerbork en
2 minuten leestijd
Monument in Vught ter nagedachtenis aan de weggevoerde kinderen

Kindertransporten 1943 herdacht in Vught

Bij Nationaal Monument Kamp Vught worden op 10 juni de kindertransporten van 1943 herdacht. In twee dagen tijd, op 6 en 7 juni 1943, werden in totaal 1296 Joodse kinderen, meestal begeleid door slechts één van de ouders, via Westerbork naar het vernietigingskamp Sobibor gedeporteerd en daar meteen vermoord.
1 minuut leestijd

Nieuwe kinderfoto’s voor Nationaal Monument Kamp Vught

Betje, Eddie, Isaac, Geertruida, Jenny, Sally: het zijn slechts enkele namen van joodse kinderen, die na het kindertransport vanuit Kamp Vught in juni 1943 werden vermoord in vernietigingskamp Sobibor. Op donderdag 3 november worden hun foto’s en die van acht andere kinderen toegevoegd aan de namenwand met de namen van 1269 kinderen in de expositie Alle kinderen, ze zijn weg.
1 minuut leestijd
Vanuit Kamp Vught gedeporteerde kinderen (Foto: Kamp Vught)

‘Alle kinderen, ze zijn weg’

Bij Nationaal Monument Kamp Vught wordt zondag 5 juni een tentoonstelling geopend over de kindertransporten van juni 1943. Op diezelfde dag worden deze transporten, in bijzijn van Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, bij het nationaal monument in Vught herdacht.
2 minuten leestijd

Into the Arms of Strangers: Stories of the Kindertransport (2000)

Documentaire uit 2000 over de reddingsoperatie tijdens de Tweede Wereldoorlog waarbij ongeveer 10.000 joodse kinderen uit de door de Nazi’s bezette gebieden werden gered. De reddingsoperatie, die 10.000 kinderen redde van de dood, was opgezet met steun van de Britse regering en vele vrijwilligers. In de documentaire aandacht voor de verhalen van de kinderen die huis en haard achterlieten, gescheiden
1 minuut leestijd
×